Від початку року для ЗСУ не закупили жодної аптечки - нардепи

Командувачку медичних військ Тетяну Остащенко викликали для доповіді у Комітет з нацбезпеки. Їй дали два тижні "на вжиття заходів"
Важливо
Від початку року для ЗСУ не закупили жодної аптечки - нардепи
Тактична аптечка
1 Серпня 2023, 15:48
читать на русском

Народна депутатка від "Голосу" Соломія Бобровська повідомила, що цього року Медичні сили не закупили для ЗСУ жодної тактичної аптечки й не створили критерії та вимоги для оцінювання їх якості.

На своїй сторінці в Facebook вона відзначила, що питання постачання нашим військовим засобів першої медичної допомоги розглядалося під час засідання Комітету з нацбезпеки.

Цю тему почали обговорювати там після того, як 20 липня в соціальних мережах з'явилася інформація про передані у війська неякісні кровоспинні турнікети.

Депутатка наголошує, що у 2023-му Медичні сили не передавали у військо аптечок, їх захисники отримували через Міжнародну технічну допомогу. Ба більше, вони були неперевіреними, адже "досі немає стандартів вимог якості до української тактичної аптечки". Це ж стосується і кровоспинних турнікетів.

"Існує колосальна проблема списання аптечок. Їх списати майже неможливо. А відтак дати запит на нові - також неможливо. Замкнене коло, - пояснює Бобровська. - Тому військові купують собі турнікети чи комплектуючі належної якості як можуть і вміють".

Бобровська підсумувала, що ситуація в цій галузі - сум і сором.

А член Комітету з нацбезпеки Єгор Чернєв повідомив, що для доповіді по цій проблемі була викликана командувачка медичних військ Тетяна Остащенко. Їй дали два тижні "на вжиття заходів". За словами народного обранця, "за цей час всі аптечки мають бути перевірені, після чого всі неякісні компоненти повинні бути замінені".

Про що треба подбати військовозобов’язаному, якого мобілізували на фронт і що доведеться купити військовому власним коштом, читайте за посиланням тут.