Від початку року СБУ викрила понад 65 тисяч "ботів" та зупинила 1200 кібератак

Порушники займались підривною діяльністю на замовлення спецслужб РФ
28 Жовтня, 05:10

Від початку 2021 року кіберфахівці СБУ блокували роботу 12 "ботоферм" потужністю понад 65 тисяч акаунтів. Через них поширювався антиукраїнський, антивакцинальний та інший деструктивний контент у соцмережах.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Локалізовано більш як 1200 кібератак та кіберінцидентів на об’єкти критичної інфраструктури. А для захисту кібербезпеки держави, за матеріалами СБУ, розпочато 427 кримінальних проваджень. 62 зловмисників уже притягнуто до кримінальної відповідальності, - йдеться у повідомленні.

Масштабні кібероперації СБУ

СБУ блокувала діяльності транснаціонального угруповання хакерів, які своїм шкідливим програмним забезпеченням Egregor та Maze "зламали" понад 150 компаній з Європи та США. Збитки від діяльності цих хакерів становлять понад 80 млн доларів.

Крім того, заблоковано масштабну злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків. Через несанкціоноване втручання в роботу відповідного Державного реєстру, щороку злочинці незаконно отримували понад 150 млн доларів.

Кіберфахівці СБУ викрили масштабну агентурну мережу, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб РФ. Росія залучила українців до створення та адміністрування низки політичних всеукраїнських і регіональних Telegram-каналів: "Легитимный", "Резидент", "Картель", "Сплетница" та інші.

Також припинено деструктивну діяльність мережі інтернет-агентів, якою керували з Росії. Зловмисники діяли на території Дніпропетровської, Херсонської, Полтавської та Закарпатської областей. Вони підбурювали користувачів соцмереж до участі в акціях протесту та порушення громадського спокою.

Нагадаємо, що СБУ блокувала діяльність "армії ботів", яка поширювала вірусні програми і здійснювала DDoS- та спам-атаки.

Читайте також