Від початку року СБУ викрила понад 65 тисяч "ботів" та зупинила 1200 кібератак

Порушники займались підривною діяльністю на замовлення спецслужб РФ
Від початку року СБУ викрила понад 65 тисяч "ботів" та зупинила 1200 кібератак
Служба безпеки України, СБУ (фото: ssu.gov.ua)
28 Жовтня 2021, 05:10
читать на русском

Від початку 2021 року кіберфахівці СБУ блокували роботу 12 "ботоферм" потужністю понад 65 тисяч акаунтів. Через них поширювався антиукраїнський, антивакцинальний та інший деструктивний контент у соцмережах.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Локалізовано більш як 1200 кібератак та кіберінцидентів на об’єкти критичної інфраструктури. А для захисту кібербезпеки держави, за матеріалами СБУ, розпочато 427 кримінальних проваджень. 62 зловмисників уже притягнуто до кримінальної відповідальності, - йдеться у повідомленні.

Масштабні кібероперації СБУ

СБУ блокувала діяльності транснаціонального угруповання хакерів, які своїм шкідливим програмним забезпеченням Egregor та Maze "зламали" понад 150 компаній з Європи та США. Збитки від діяльності цих хакерів становлять понад 80 млн доларів.

Крім того, заблоковано масштабну злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків. Через несанкціоноване втручання в роботу відповідного Державного реєстру, щороку злочинці незаконно отримували понад 150 млн доларів.

Кіберфахівці СБУ викрили масштабну агентурну мережу, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб РФ. Росія залучила українців до створення та адміністрування низки політичних всеукраїнських і регіональних Telegram-каналів: "Легитимный", "Резидент", "Картель", "Сплетница" та інші.

Також припинено деструктивну діяльність мережі інтернет-агентів, якою керували з Росії. Зловмисники діяли на території Дніпропетровської, Херсонської, Полтавської та Закарпатської областей. Вони підбурювали користувачів соцмереж до участі в акціях протесту та порушення громадського спокою.

Нагадаємо, що СБУ блокувала діяльність "армії ботів", яка поширювала вірусні програми і здійснювала DDoS- та спам-атаки.

Читайте також

1