Від п`ятниці в Україні розпочнеться похолодання та дощі зі снігом - Укргідрометцентр

Загалом цього тижня погоду в Україні визначатимуть "західні" процеси
Від п`ятниці в Україні розпочнеться похолодання та дощі зі снігом - Укргідрометцентр
Погода, дорога Фото: Укравтодор у Фейсбук
20 Грудня 2023, 15:45
читать на русском

На погоду в Україні цього тижня впливатимуть процеси із заходу. До нас прийдуть теплі повітряні маси, а згодом і потужний циклон зі Скандинавії зачепить Україну й спричинить тут опади й деяке похолодання.

Про це в коментарі NV розказала синоптик Українського гідрометцентру Наталія Птуха.

За її даними, температура повітря цього тижня буде вищою за середню кліматичну норму.

"Вночі у більшості областей найближчими днями 0…+6 градусів, а в денні години - від +4 до +10 на півдні України. На півночі й заході в межах +4…+7. Лише у східних та в Сумській областях в нічні та денні години від -1 до +4", - розказала вона.

Така нетипово тепла для грудня погода триматиметься до 22-23 числа, а найтеплішими будуть 20 і 21 грудня. Але з п’ятниці погода зміниться.

За словами Наталії Птухи, над Скандинавією сформується доволі потужний циклон, який зачепить й Україну: атмосферний фронт просуватиметься із заходу у східному напрямку.

Завдяки цьому циклону 22 грудня вночі у західних областях, а вдень на правобережжі очікуються мокрий сніг та дощ, а 23 грудня - на лівобережній частині країни в нічні години. Решта території, за прогнозами, залишатиметься без істотних опадів.

"Температура наприкінці тижня вже почне дещо знижуватися: вночі від +4 до -2 у більшості областей, а в денні години 0…+6. На півдні залишатиметься +4…+10 - південь цей атмосферний фронт особливо не зачіпатиме", - спрогнозувала синоптик.

Вона додала, що у Карпатах зима буде повною мірою - там очікується мокрий сніг, температура вночі падатиме до 0…-5, а вдень буде близько "нуля".

Нагадаємо, внаслідок активізації циклонічної діяльності в районі Скандинавського півострова та Норвезького моря, наступного тижня спостерігатиметься інтенсивне перенесення повітряних мас атлантичного походження. І як завжди, при даній формі циркуляції, в нашій країні очікується відлига до значень температури вище 0 °С та невеликі опади переважно у вигляді дощу. Вітер переважатиме західної чверті, часом із посиленням до 15 – 20 м/с. Сніговий покрив суттєво зменшиться, місцями окрім північних областей та Карпатського регіону зійде повністю.

До Різдва в Україні очікується тепла та похмура погода з опадами. Новий рік українці, найімовірніше, теж відсвяткують без снігу та морозів.