Відмили 10 мільярдів гривень: ексглава ФДМУ Сенниченко зі спільниками отримали нові підозри

У березні 2023 НАБУ і САП викрили два епізоди діяльності злочинної організації
Головне
Відмили 10 мільярдів гривень: ексглава ФДМУ Сенниченко зі спільниками отримали нові підозри
Дмитро Сенниченко фото: Build Portal
24 Листопада 2023, 16:41
читать на русском

Усі учасники злочинної організації на чолі з колишнім головою Фонду держмайна України Дмитром Сенниченком отримали нові підозри. Тепер вони підозрюються також у легалізації злочинних доходів на суму понад 10 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Йдеться про:

  • голову Фонду державного майна України (керівник злочинної організації, організатор);
  • особу наближену до голови ФДМУ (співорганізатор);
  • радника голови ФДМУ;
  • двох в.о. директора АТ "Одеський припортовий завод" (у різні періоди);
  • в.о. керівника АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія";
  • двох власників ТОВ – переможця аукціону на АТ "Одеський припортовий завод";
  • двох фізичних осіб – співучасників злочину.

У березні 2023 НАБУ і САП викрили два епізоди діяльності злочинної організації. Перший стосувався корупції на "Одеському припортовому заводі" (ОПЗ). За даними слідства, Сенниченко на початку 2020 року домігся призначення "лояльних" членів до наглядової ради ОПЗ. Вони згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу.

Підозрювані – тодішні голова ФДМУ Сенниченко, його наближена особа, два в.о. директора АТ "ОПЗ", два власники ТОВ – упродовж травня 2020-жовтня 2021 років незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про перероблювання газу в карбамід та аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити заводу менше за перероблювання сировини.

Згодом члени злочинної організації зрозуміли, що постійне безпідставне продовження дії договору між АТ "ОПЗ" та підконтрольним ТОВ може викликати запитання, тому провели конкурсний відбір нового постачальника сировини, припускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії. Коли він не переміг, вони незаконно скасували результати та підписали договір з наперед визначеним ТОВ. Слідство зібрало достатньо доказів того, що конкурс було зірвано навмисно. Підтвердження цьому – в листуванні між учасниками злочинної організації.

В результаті, за період з травня 2020 року по жовтень 2021 року АТ "ОПЗ" недоотримало понад 300 млн грн.

Другий епізод діяльності злочинної організації стосується "Об’єднаної гірничо-хімічної компанії" (ОГХК) (100% належить державі в особі ФДМУ).

Детальніше про схему, за якою виводили гроші Сенниченко і Ко читайте у нашому матеріалі тут.