Відновлення експорту українського зерна: у Стамбулі створять координаційний центр

У переговорах у Стамбулі брали участь представники РФ, Туреччини, України та ООН
Важливо
Відновлення експорту українського зерна: у Стамбулі створять координаційний центр
Прапори України та Туреччини Фото: Офіс президента

У середу, 13 липня, у Туреччині відбулися чотиристоронні переговори щодо вивезення українського зерна з чорноморських портів. У результаті сторони домовилися створити відповідний координаційний центр у Стамбулі та провести повторну зустріч.

Про це повідомив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Таким чином у переговорах у Стамбулі брали участь представники РФ, Туреччини, України та ООН.

За результатами зустрічі, яка пройшла в позитивній та конструктивній атмосфері, було досягнуто згоди щодо базових технічних питань, таких як створення координаційного центру в Стамбулі, де будуть присутні представники всіх сторін, спільний контроль у пунктах виходу та прибуття з порту, та забезпечення навігаційної безпеки на маршрутах відправлення. У результаті домовленість про основні принципи має значення і для нас. Ми бачимо бажання сторін вирішити цю проблему. Ми спробуємо дійти висновку, здійснивши це в координації з ООН. У цьому сенсі досягнуто домовленості про повторну зустріч української та російської делегацій у Туреччині наступного тижня. На цій зустрічі, яку ми проведемо наступного тижня, і всі деталі будуть ще раз розглянуті, і робота, яку ми виконали, буде підписана, - сказав Хулусі Акар.

Своєю чергою генсек ООН Антоніу Гутерріш зазначив, що сторони досягли згоду в багатьох аспектах.

Якщо поглянути на нинішню заяву, зроблену Міністерством оборони Туреччини, яка вже була оприлюднена, то була досягнута суттєва згода з багатьох аспектів, а саме щодо питань, пов’язаних із механізмами контролю, пов’язаними з системою координації. Але, звичайно, це була лише перша зустріч. І ми сподіваємося, що наступні кроки дозволять нам прийти до офіційної домовленості, - сказав він.

Проте Гутерріш не бачить перспективи мирної угоди.

Думаю, у будь-якому разі це засвідчило, що сторони здатні вести конструктивний діалог. І це, звичайно, дуже хороша новина. Але до миру попереду ще довгий шлях, - додав він.

Нагадаємо, що НАТО не розглядає залучення військових можливостей для створення коридору для українського експорту через Чорне море, оскільки це спричинить неприйнятне загострення.

1