Викладачі вишів без наукового ступеня не мають відстрочки від мобілізації, – голова освітнього комітету Ради Бабак

Проти відстрочок викладачам без наукового ступеня виступив Генштаб ЗСУ.
Важливо
Викладачі вишів без наукового ступеня не мають відстрочки від мобілізації, – голова освітнього комітету Ради Бабак
Викладач / Фото: Pexels
12 Червня 2024, 13:41
читать на русском

Депутат від фракції "Слуга народу", голова парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак повідомив, що викладачі вищих навчальних закладів без наукового ступеня не мають відстрочки від мобілізації.

Про це пише видання Українські Новини.

"Наукові, педагогічні працівники з науковими ступенями, які мають 0,75 ставки, не підлягають мобілізації. Якщо звичайний педагогічний працівник, то він не має відстрочки від мобілізації", – зазначив нардеп.

Бабак розповів, що він разом з міністром освіти Оксеном Лісовим намагалися на засіданнях комітету з питань безпеки і оборони створити для викладачів без наукових ступенів відстрочку від мобілізації, але Генеральний штаб ЗСУ був категорично проти.

"Вони (Генштаб ЗСУ) мали засторогу щодо того, що багато закладів освіти, особливо приватних, просто відкриють вакансії педагогічних працівників і понабирають їх для того, щоб люди уникали мобілізації. На жаль, це наша провина, ми не змогли переконати ані міністерство оборони, ані генеральний штаб. Будете пробувати? Будемо", – пояснив очільник освітнього комітету.

Бабак повідомив, що Верховна Рада ухвалювала закони по відстрочці для педагогічних працівників різних рівнів, але їх досі не підписали.

Нагадаємо, в Україні існують різні підстави, за яких військовозобов'язаний може отримати відстрочку від мобілізації. Зазвичай вона надається на пів року, але можливе продовження за наявності відповідних обставин.

Читайте також

1