Виконувач обов`язків голови КСУ Головатий може позбутися посади через протокол НАЗК

Сергій Головатий ухвалив рішення в умовах реального конфлікту інтересів, про який не повідомив у встановленому порядку.
Виконувач обов`язків голови КСУ Головатий може позбутися посади через протокол НАЗК
Сергій Данілов
19 Січня 2024, 07:35
читать на русском

На виконувача обов'язків голови Конституційного суду України Сергія Головатого склали протокол про адміністративне правопорушення. Тепер він може втратити посаду.

Про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції.

Зазначається, що в.о. голови Конституційного суду України Сергій Головатий ухвалив рішення в умовах реального конфлікту інтересів, про який не повідомив у встановленому порядку.

Так, на розгляд до КСУ надійшла скарга, в якій заявник зазначав, що Сергій Головатий вніс завідомо недостовірні відомості до ухвали суду та наполягав на його звільненні.

НАЗК пише, що не бажаючи виносити вказане звернення на розгляд спеціального пленарного засідання КСУ, звідки воно могло потрапити до комісії з питань регламенту та етики КСУ (на підставі висновку якої Головатого могло бути звільнено), воно запропонувало вказане звернення до розгляду в порядку денному звичайного засідання.

Процедура такого засідання не передбачає можливості спрямувати звернення до зазначеної комісії.

"Таким чином, бувши наділеним повноваженнями в.о. керівника КСУ, Головатий убезпечив себе від можливої подальшої перевірки власних дій, за результатами якої міг бути звільнений", - додало НАЗК.

Дії Головатого кваліфікували за фактом порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. НАЗК склало протокол і відправило його в.о. голови Конституційного суду на ознайомлення.

"Якщо суд визнає чиновника винним, то йому загрожує покарання у вигляді штрафу, а також можливого внесення до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення", - пише НАЗК.

Дії судді можуть бути розцінені як вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, у зв'язку з чим суддю може бути звільнено з посади.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль незаконно розголосив інформацію про викривача, яка стала йому відома у зв’язку із виконанням службових обов’язків. У зв'язку із цим голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков склав на нього протокол.

Читайте також

1