Вилучення авто для воєнних потреб: що потрібно знати

Існує чотири обов'язкові умови для реквізиції майна
Вилучення авто для воєнних потреб: що потрібно знати
Автомобілі Фото: istockphoto.com
5 Липня 2022, 21:03
читать на русском

Від 24 лютого в Україні під час дії воєнного стану у українців можуть вилучати транспортні засоби для потреб ЗСУ.

Існує чотири умови вилучення авто для воєнних потреб (реквізиція майна - примусове вилучення державою майна власника в державних інтересах з виплатою йому вартості майна).

Законодавчі акти: ст. 41 Конституції, ст. 353 Цивільного кодексу, ст. 8 Закону №389 та ст. 3 Закону № 4765.

Умови для реквізиції майна:

  • Відчуження майна приватних осіб може здійснюватися виключно на оплатній основі, з попереднім або наступним відшкодуванням його вартості. Безоплатне вилучення стосується лише майна державної власності.
  • Рішення може прийматися виключно вищим командуванням Збройних сил України або окремо визначених їх підрозділів та за погодженням з державною адміністрацією. Без погодження допускається ухвалення рішення лише у місцях бойового зіткнення.
  • Реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням правочину. Момент вилучення засвідчується підписанням акта встановленого зразка, із зазначенням підстав, ознак майна, розміру виплаченої компенсації тощо.
  • Перед відчуженням здійснюється оцінка ринкової вартості майна, оригінал висновку про яку надається власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено в суді.

Якщо українці сумніваються у діях представників влади, залучених до вилучення майна у період воєнного стану, вони можуть скористатися правом на безоплатну правову допомогу. Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безплатні).

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

  • скористатися мобільним застосунком "Безоплатна правова допомога", завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням, або завантажити мобільний застосунок "Твоє право", перейшовши за посиланням;
  • у месенджерах Телеграм та Вайбер;
  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД;
  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.

Нагадаємо, згідно з указом президента Володимира Зеленського, воєнний стан в Україні триватиме до осені-2022. Мобілізацію, зокрема, було продовжено до 23 серпня.

1