Він має на це право: Стефанчук про опитування Зеленського у день виборів

Опитування є однією з форм прояву народовладдя в Україні
Він має на це право: Стефанчук про опитування Зеленського у день виборів
Руслан Стефанчук (фото: УНІАН)
16 Жовтня 2020, 14:22
читать на русском

Опитування, ініційоване президентом Володимиром Зеленським у день виборів 25 жовтня є однією з форм прояву народовладдя в Україні, наголошує перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Про це він сказав в ефірі Громадського радіо.

Референдум не є єдиною формою народовладдя в Україні та єдиною формою прямої демократії. Окрім неї є ще ціла низка інших форм, зокрема, це місцевий референдум, електронні петиції, це питання відкликання народних депутатів, місцевих рад тощо. Виходячи з цього президент і запропонував одну з форм такого народовладдя, це питання президентського опитування, щоби кожен мав долучитися до цього, — сказав Стефанчук.

Він також додав, що усім, хто каже про незаконність проведення такого опитування, він відповідає:

Назвіть хоча б одну норму, яку порушує ініціатива президента. Починають говорити, що вона не визначена у законодавстві. А ведення публічної сторінки у Facebook, Twitter, воно передбачено у Конституції? Ні, але ж він має на це право. Є таке розуміння, як влада, яка слідує сутності, а сутність президента — це бути гарантом прав і свобод людини.

Стефанчук також наголосив, що на проведення цього опитування грошей із державного бюджету не піде.

Читайте також

Нагадаємо, що перший віцеспікер Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що всеукраїнське опитування на місцевих виборах є пробником референдуму. Він не виключив, що деякі питання з опитування можуть потім винести і на референдум.

Всеукраїнське опитування - це пробник референдуму для того, щоб ми могли визначити, які питання для громадян України є важливі, і яка позиція з цих питань. Я не виключаю, що деякі з цих питань, які будуть обговорені, надалі можуть бути ініційовані у порядку референдуму, - зазначив Стефанчук.

1