Випробування автономного робота відбулися у зоні відчуження - фото

Роботи допоможуть оновити карти радіаційного забруднення в Чорнобилі
Випробування автономного робота відбулися у зоні відчуження - фото
Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуження
23 Жовтня 2020, 22:07
читать на русском

У зоні відчуження вперше провели випробування автономного робота Boston Dynamics "SPOT". Про це повідомляє державне агентство України з управління зоною відчуження .

Дослідницька група Брістольського університету спільно з фахівцями Державного спеціалізованого підприємства "Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами" (ДСП «ЦППРВ») на території зони відчуження вперше провели випробування автономного робота Boston Dynamics "SPOT", - зазначають у відомстві.

Читайте також

Також під час робіт використовували безпілотні літальні апарати, наземні роботизовані системи, датчики-сканери для оцінки розподілу радіоактивних матеріалів на площі та в просторі (гамма-спектрометр, лідар, фотограмметрія, гіперспектральний та нейтронний датчики).

Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуження

Зокрема, проводились радіометричні та геофізичні роботи на території двох секторів пункту тимчасової локалізації радіоактивних відходів "Рудий ліс" та на територіях пунктів захоронення радіоактивних відходів "Підлісний" і "Буряківка".

Випробування автономного робота

Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуження

За результатами проведених робіт, на двох тероиторіях пунктів захоронення радіоактивних відходів очікується отримання зображень у 3-D форматі і карти розподілу активності радіонуклідів на цій території, а також отримання зображень із "Рудого лісу" із ділянками, які мають високу потужність дози.

Очікується, що виконані роботи дозволять Державному спеціалізованому підприємству "Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами" оновити карти розподілу радіаційного забруднення на ділянках, де проводилося обстеження, - зазначають в агентстві з управління зоною відчуження.

1