Виразка шлунка: лікування і профілактика

Як правило на виразку шлунку хворіють більше чоловіки, ніж жінки
Виразка шлунка: лікування і профілактика
16 Серпня 2023, 00:47
читать на русском

Виразкова хвороба шлунка (ВХШ) – хронічна рецидивна патологія, що супроводжується виразковим ураженням слизової оболонки шлунка. Захворювання спостерігається у 5-15% українців, має прогресуючий перебіг, на тлі якого часто виникають ускладнення, що призводять до тяжких наслідків, аж до інвалідності та смерті.

У жителів великих міст, захворювання проявляється в 4-5 разів частіше, ніж у жителів сільської місцевості – це пояснюється особливостями раціону і способом життя. Понад 80% випадків первинної діагностики припадають на молодих людей у віці до 40 років. Також, захворювання частіше виникає у чоловіків, ніж у жінок – це говорить про його вибірковість.

Більшість симптомів виразки шлунка у дорослих та дітей схожі, супроводжуються періодичним загостренням і ремісією. В період загострення, хворий відчуває наростаючий біль в епігастрії, також вона може віддавати під мечоподібний відросток грудини. У деяких випадках, можлива локалізація болю лівіше білої лінії, а також іррадіація в хребет, ліву половину грудей, поперек і лопатку.

Відразу після вживання їжі можуть спостерігатися гострі больові симптоми, що наростають протягом півгодини-години, потім відбувається загасання. В рідких випадках, біль при виразці шлунка практично не відчувається або повністю відсутній. Усунути больовий синдром можна за допомогою гарячої грілки або приймання медикаментів: спазмолітиків, антацидів, інгібіторів протонної помпи та інших.

В абсолютній більшості випадків, причиною прояви виразки шлунка стає хелікобактерна інфекція (бактерія H.pylori). Важливу роль в прояві грає генетична схильність – більш ніж у 40% пацієнтів, є родичі з даною патологією. Ще однією вагомою причиною служить приймання нестероїдних протизапальних засобів.

Виникнення і загострення виразкової хвороби шлунка також провокують: ВІЛ-інфекції, цироз печінки, патології сполучної тканини, серця, легенів і стресові стани, які каталізують порушення функції захисту слизової оболонки від агресивних чинників, в тому числі: секретуючої соляної кислоти, пепсину і жовчних кислот.

Класичним і найефективнішим методом діагностики виразкової хвороби шлунка є ЕГДС (езофагогастродуоденоскопія). Даний метод дозволяє лікарю побачити виразковий дефект безпосередньо в шлунку, визначити на якій стадії знаходиться захворювання, а також визначити його форму: гостра або хронічна.

В якості додаткових діагностичних методів виразки шлунка у дорослих можуть застосовуватися: УЗД ОЧП, антродуоденальний манометр, діагностична лапароскопія, рентгенографія з одинарним або подвійним контрастуванням, а також тести на визначення бактерій H. Pylori.

Важливу роль в постановці вірного діагнозу відіграє диференціальна діагностика від ряду захворювань: раку шлунка, синдрому Золлінгера-Еллісона та гіперпаратиреозу.

Як лікувати виразку шлунка визначає тільки лікар, на основі даних первинного огляду, показань діагностичного обстеження і результатів аналізів. Головним завданням лікування є максимально швидка і безпечна репарація виразкового дефекту з метою тривалої ремісії до повного усунення патології.

В процесі лікування використовується комплексна медикаментозна терапія, немедикаментозні методи і хірургічне втручання. В екстрених випадках, коли консервативними методами не вдається забезпечити ремісію, застосовується оперативне втручання, що дозволяє видалити уражену ділянку шлунка.

При прояві перших ознак захворювання, а також наявності характерної симптоматики, необхідно негайно звернутися до профільного фахівця. Він проведе комплексну діагностику, визначить наявність захворювання, його ступінь розвитку і форму (гостру або хронічну), а також призначить адекватну схему лікування, спрямовану на усунення патології та запобігання розвитку ускладнень.

Відсутність своєчасної діагностики та адекватних лікувальних заходів, провокує розвиток ряду ускладнень, часто призводять до тяжких наслідків, аж до летального результату.

Харчування при виразці шлунка має бути строго збалансованим. Грамотно складений раціон дозволить запобігти розвитку ускладнень і прискорить загоєння виразок. Тому кожен хворий повинен знати, що можна їсти при виразці шлунка.

Основою раціону служать продукти, які не подразнюють слизову оболонку: необхідно виключити продукцію з підвищеною кислотністю: лимони, апельсини, газовані напої, оцет і ін. Також необхідно виключити гарячі і холодні страви, вживання алкоголю. Рекомендується вживати тільки легко засвоювану м’яку їжу невеликими порціями від 5 до 8 разів на добу.

Основою профілактики служить запобігання зараження організму бактерією H.pylori. Також важливу роль відіграє усунення вторинних факторів: стресових ситуацій, шкідливих звичок (куріння/вживання алкоголю), антисанітарних умов проживання та низького рівня життя (вживання неякісних продуктів).

Людям, схильним до розвитку захворювання, рекомендується дотримуватися дієтичного харчування, виключати з раціону продукти з підвищеною кислотністю. При появі перших симптомів рецидиву виразкової хвороби шлунка, рекомендується приймати антихелікобактерні препарати.

Читайте також