Вітряна віспа: у МОЗ дали поради, як захиститися від хвороби

Вітрянка є однією з найпоширеніших інфекцій у світі
Вітряна віспа: у МОЗ дали поради, як захиститися від хвороби
Щеплення, огляд лікаря Фото: https://www.facebook.com/moz.ukr
28 Липня 2022, 17:30
читать на русском

Вітряна віспа (вітрянка) – захворювання, яке проявляється папульозно-везикулярним висипом на шкірі та слизових оболонках, а також інтоксикацією організму.

Воно легко передається від однієї людини до іншої (контагіозне). Частіше хворіють діти 3-6 років в дитячих колективах, проте хвороба може поширюватися на дорослих.

У МОЗ розповіли, що таке вітряна віспа і як захиститися від неї:

Вітряна віспа (вітрянка) — гостре вірусне захворювання, що вражає переважно дітей. Це одна з найпоширеніших інфекцій у світі. За рівнем захворюваності вона поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним вірусним інфекціям.

У МОЗ зазначають, що під час війни через перебування у місцях скупчення людей ризик захворіти вітряною віспою зростає. І захиститися від вірусу допомагає вакцинація.

Від вітрянки можна захиститися, зробивши щеплення. Для цього достатньо двох доз вакцини. Це щеплення входить до календаря вакцинації різних країн. Графік введення у різних країнах може відрізнятися: першу дозу вводять не раніше 9 місяців, другу – не раніше, ніж через місяць після першої. В Україні це щеплення можна зробити власним коштом.

Якщо нещеплена людина, яка раніше не хворіла на вітрянку, контактувала з хворим, то можна зробити екстрену вакцинацію протягом перших 72 годин після контакту.

Нагадаємо, біотехнологічна компанія Moderna займеться розробкою мРНК вакцин проти вірусу простого герпесу (ВПГ), вірусу вітряної віспи (ВВВ) для зниження захворюваності на оперізувальний лишай та проти раку.

1