Вкладники збанкрутілих банків зможуть подавати заяви на відшкодування у "Дії"

Нову послугу розробляє Мінцифри
Вкладники збанкрутілих банків зможуть подавати заяви на відшкодування у "Дії"
Мобільний застосунок Дія Фото: УНІАН
19 Червня 2023, 19:51
читать на русском

Вкладники збанкрутілих банків зможуть подати заяву на відшкодування грошей у "Дії". Мінцифри та Фонд гарантування вкладів працюють над новою послугою.

Про це повідомляє пресслужба Мінцифри.

Згідно з планом, вкладники банку-банкрута незабаром зможуть отримати кошти на вже наявний або новий рахунок єПідтримка в одному з банків-агентів фонду.

Як повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, на сьогодні це 1,4 млн рахунків українців на суму близько 3,2 млрд гривень.

Як зазначила директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут за весь час існування ФГВФО виплатив українцям понад 103 млрд гривень. відшкодування, із яких 7,6 млрд гривень - уже за період повномасштабного вторгнення РФ.

Вона нагадала, рік тому запустили формат дистанційних виплат, який сьогодні реалізують чотири банки-агенти.

Довідка: Станом на 1 травня 2023 року в 65 банках-учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб налічувалося 65,8 млн вкладів на суму 1 трлн 67,3 млрд гривень.

Відшкодуванню через Фонд гарантування вкладів підлягають майже всі кошти фізосіб та ФОПів, що зберігаються в банках - 1 трлн 65,9 млрд гривень. Це пов'язано з тим, що з початку війни було прийнято закон, за яким вкладники отримають усі свої вклади у разі банкрутства банків. Після війни сума відшкодування становитиме 600 тисяч гривень.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив постанову, яка впроваджує експериментальний проєкт для поліпшення процедури надання субсидій населенню для компенсації витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Передбачається можливість подання заяви та декларації на житлову субсидію "в один клік" через онлайн-кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду України або на порталі "Дія" (зі збереженням наявних способів звернення за житловою субсидією).