Влада Єгипту вимагатиме мільярд доларів компенсації за ліквідацію затору в Суецькому каналі

Ймовірно, гроші вимагатимуть у власників судна Ever Given
Влада Єгипту вимагатиме мільярд доларів компенсації за ліквідацію затору в Суецькому каналі
Ever Given Фото: @suezcanel у Твіттері
3 Квітня 2021, 00:00
читать на русском

Влада Єгипту вимагатиме понад мільярд доларів компенсації за відновлення руху Суецьким каналом після того, як контейнеровоз Ever Given сів на мілину.

Таку заяву зробив глава Управління Суецького каналу (SCA) Усама Рабі, повідомляє CNBC.

Рабі розповів, що розмір компенсації визначено як суму втрат доходів каналу за час припинення його роботи, вартості обладнання і машин, які використовувалися для зняття судна з мілини, і оплати роботи 800 рятувальників.

Ми попросимо пристойну суму, - заявив Рабі не уточнюючи, хто саме зобов'язаний буде заплатити, але ймовірно, йшлося про власника контейнеровоза.

Також Рабі наголосив, що судно Ever Given вдалося зняти з мілини без будь-яких серйозних пошкоджень або втрат, хоча "корабель міг бути втрачений".

Читайте також

Рабі сподівається, що угода про компенсацію може бути досягнута "через два або три дні". Інакше Єгипет може утримувати судно Ever Given у Великому Гіркому озері на північ від Суецького каналу, де воно зараз проходить технічне обслуговування.

Ми могли б домовитися про певну компенсацію, або справа дійде до суду, — заявив він.


Контекст. Суецький канал є найважливішим маршрутом постачання нафти з Близького Сходу до Європи та США і в цілому одним з найважливіших торговельних маршрутів світу. На нього припадає 10 відсотків глобальної морської торгівлі, у 2020 році через нього пройшли майже 19 тисяч суден.

Контейнеровоз Ever Given перекрив Суецький канал 23 березня. Це найбільше судно, з яким колись мали проблеми в акваторії Єгипту. Його розміри - 59 на 400 метрів (це довжина чотирьох футбольних полів).

Вранці 29 березня гігантський контейнеровоз зняли з мілини під час третьої спроби рятувальних служб.