Влада Малайзії покинула напризволяще двох хворих на covid-19 українських моряків

Разом з ними допомогу не отримують ще шестеро членів екіпажу судна "SFL Kate"
Влада Малайзії покинула напризволяще двох хворих на covid-19 українських моряків
Судно SFL Kate (Фото: Marinetraffic)
11 Січня 2021, 17:33
читать на русском

Влада Малайзії вже кілька днів не надає допомогу восьми хворим на COVID-19 членам екіпажу корабля "SFL Kate", що перебуває в її територіальних водах.

Про це повідомило Радіо Свобода".

Як розповів "Свободі" старший механік судна Валерій Григор`єв, він, а також капітан судна Ігор Старицький та ще шестеро іноземців - членів екіпажу захворіли на коронавірус після того, як 25 грудня корабель вантажився вугіллям в Індонезії, прямуючи на Індію. Тоді на судно приїхали двоє сторонніх інженерів. Чоловік припускає, що саме вони могли заразити членів екіпажу.

Моряк відчув перші симптоми вже з 1 на 2 січня, коли вночі піднялася температура. Коли через п'ять днів після цього корабель підійшов до Сінгапуру, на борту було вже вісім хворих, із них п'ятеро з температурою та поганим самопочуттям.

Сінгапур нас не прийняв, не пустив нас у територіальні води. Ми там мали спорядження отримати, пальне. В Сінгапурі є офіс нашої компанії. Але влада Сінгапуру сказала ні – і все. Єдине, що нам залишалось робити – у Малайзії, неподалік від Сінгапуру кинути якір, – розповів Григор'єв.

За кілька днів після того, на корабель "SFL Kate" припливли лаборанти з Малайзії, взяли мазки в членів екіпажу, і підтвердили COVID-19 у восьми з 21 члена екіпажу. Хворі намагалися домовитись із владою Малайзії про госпіталізацію в місцеву лікарню, але поки що усі переговори марні і жодної допомоги хворі не отримали.

Влада Малайзії не хоче цього, вони всіма правдами і неправдами затягують це. Ми мали вже чотири чи п'ять обіцянок, що от-от сьогодні прийде лоцманський катер, нас заберуть. Потім скасовується. Потім кажуть, що знову прийде, і знову скасовується, – продовжив старший механік.

Григор'єв каже, що хворіє вже десять днів, пропив курс антибіотиків, проте краще йому не стало. Капітану корабля Ігорю Старицькому полегшало, він температури не має.

Григор'єв додає, що звернувся до Міністерства закордонних справ та до посольства України в Малайзії в ніч з 10 на 11 січня. З посольства з ним вже зв'язались і пообіцяли посприяти тому, щоб хворі отримали допомогу.

Пізніше речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив, що ситуація з українськими моряками перебуває на особливому контролі посольства.

Українські дипломати у взаємодії із судновласником в терміновому порядку опрацьовують можливість відвідання судна "SFL Kate" лікарем з метою надання невідкладної медичної допомоги інфікованим громадянам, забезпечення їх необхідними ліками та можливої подальшої госпіталізації у приватних медзакладах, – сказав Ніколенко.

Читайте також

Нагадаємо, у Гвінейській затоці біля берегів Нігерії пірати напали на вантажне судно STEVIA і викрали моряків, серед яких були й українці. Це відбулось 16 грудня.

Як пишуть іноземні ЗМІ та портал для моряків Seafarers Journal, у заручниках знаходяться вісім членів екіпажу. Шість заручників є громадянами України, а двоє — албанцями. Наразі немає жодної інформації про місце перебування заручників.