Власники зруйнованого окупантами житла зможуть самостійно обрати, де отримати нове

Прив'язка до місця проживання не обмежується, але є певні критерії
Головне
Власники зруйнованого окупантами житла зможуть самостійно обрати, де отримати нове
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
26 Квітня 2022, 10:59
читать на русском

Власники зруйнованого окупантами житла зможуть самостійно обрати, де хочуть отримати нове помешкання.

Про це заявила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк в етері ICTV, зазначивши, що такий механізм закладений у законопроєкті про відшкодування зруйнованого та пошкодженого житла (№7198), котрий наразі готується до другого читання.

За її словами, зруйновані приватні житлові будинки, садові та дачні будинки будуть відбудовуватися державою на земельній ділянці, де вони розміщувались.

Що ж до квартир - на тій же ділянці, де стояв багатоквартирний будинок, може бути збудований аналогічний. Він також може бути зведений у тому ж кварталі або мікрорайоні. Але ми спеціально не обмежуємо прив’язку до місця проживання - тож люди зможуть самі обрати населений пункт, де хочуть жити, - додала Шуляк.

"Слуга народу" додала, що населений пункт, де громадянин отримає відбудоване житло, має відповідати тому населеному пункту, де він жив до війни, за певними характеристиками. Зокрема за кількістю населення. Адже вартість квадратних метрів у мегаполісі та в невеликому місті суттєво різняться.

Якщо ж людина з меншого міста захоче жити, наприклад, у Києві - ми передбачили механізм доплати за житло. Проте у нас є віра, що люди здебільшого будуть повертатися у свої домівки, - пояснила вона.

Крім цього, законопроєкт передбачає компенсацію за зруйновані приватні будинки, квартири, а також недобудовані об’єкти - але тільки якщо в них вже були зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції.

Тобто компенсація буде надана лише у випадку, якщо у пошкодженому/знищеному житловому будинку було побудовано всі поверхи та стіни ("коробка").

Нагадаємо, що українці можуть подати заявку про пошкоджене на війні майно у застосунку Дія.

1