ВООЗ перейменувало віспу мавп на mpox

Нова назва офіційно використовуватиметься разом зі старою протягом року, а після цього повністю її замінить
ВООЗ перейменувало віспу мавп на mpox
Мавпа (Фото: pexels)
29 Листопада 2022, 20:41
читать на русском

Всесвітня організація охорони здоров'я вирішила дати нове найменування віспі мавп - небезпечному вірусному захворюванню, черговий спалах якого був зареєстрований раніше цього року. Тепер ВООЗ запроваджує термін mpox (скорочення від англійської назви "monkeypox", тобто "віспа мавп").

Про це пише ВВС.

Пояснюючи це рішення, у ВООЗ заявили, що традиційна назва захворювання іноді використовувалася в расистському та стигматизуючому контексті.

Організація повідомляє, що термін mpox може вживатися як і англійською, і іншими мовами.

Вірус віспи мавп був уперше зафіксований у людей 1970 року. Його назва пов'язана з тим, що за 10 років до цього схоже захворювання вчені виявили у мавп.

Після цього ВООЗ затвердила правила назви захворювань, згідно з якими при виборі термінів слід зводити до мінімуму можливі негативні наслідки для торгівлі, туризму чи благополуччя тварин. Назви, які можуть образити ті чи інші культурні, соціальні, національні чи етнічні групи, забороняється використовувати.

Під час пандемії Сovid-19 ВООЗ рекомендувала називати варіанти вірусу з використанням букв грецького алфавіту, щоб уникнути будь-яких термінів стигматизації (наприклад, пов'язаних з регіонами або країнами світу, де з'явилися нові мутації).

Влітку цього року випадки mpox були зафіксовані у 29 країнах, зокрема в Європі, Канаді, Австралії та США.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебрейєсус говорив, що цей спалах незвичний, оскільки випадки захворювання зареєстровані відразу в кількох країнах за межами Центральної та Західної Африки, де ця хвороба є ендемічною. Проте вже кілька місяців поспіль кількість хворих на mpox знижується. Більшість хворих – чоловіки, які вступали в інтимні стосунки з іншими чоловіками.

Як розвивається mpox

На цей час у світі це захворювання діагностовано у дуже невеликої кількості людей, і шанси зустріти одного з них мінімальні.

Навіть у віддалених районах низки африканських країн, де спалахи mpox періодично виникають, люди заражаються вкрай рідко.

Але якщо все ж таки ви заразилися, то перші симптоми будуть як при грипі - втома, температура і загальний розбитий стан. Медики називають це "інвазивним періодом" захворювання, коли інфекція закріплюється у клітинах організму.

Імунна система активізується, внаслідок чого у хворого запалюються гланди.

І тільки після цього з'являється висипка, яка проходить кілька стадій. Спочатку на шкірі з'являються плями червоного кольору, але шкіра залишається гладкою. Потім висипання стає об'ємним, плями перетворюються на пухирі (папули), а потім на струпи.

На стадії папул ушкодження нагадують гнійники, наповнюючись каламутною білою рідиною.

Потім вони починають підсихати та покриватися кірками, які при повному загоєнні відвалюються.

Нагадаємо, головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що Україні не загрожує епідемія мавпячої віспи.

Читайте також

1