ВПО, які повернулися додому, можуть знятися з обліку через Дію

Послуга працює автоматично і заявка обробляється онлайн
ВПО, які повернулися додому, можуть знятися з обліку через Дію
Мобільний застосунок Дія / Фото з мережі
3 Лютого 2023, 16:25
читать на русском

Українці, які повертаються у свої домівки після деокупації територій, зможуть знятись з обліку ВПО через портал "Дія".

Про це повідомив у Телеграм  уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Раніше, ті громадяни, які вирішили повернутись додому, щоб скасовувати статус ВПО були зобов'язані прийти в органи соцзахисту населення за адресою прописки або до ЦНАПу.

Потім необхідно було підготувати паперові документи й впродовж трьох днів чекати на рішення. Або для цього можна було скористатися в мобільному застосунком "Дія".

Однак тепер громадяни можуть скасувати дію довідки ВПО і на порталі "Дія". Там ця послуга працює автоматично і заявка обробляється онлайн.

Для цього необхідно:

  • авторизуватися;
  • обрати послугу "Скасування статусу ВПО";
  • заповнити необхідні дані;
  • перевірити сформовану заяву та підписати її електронним підписом.

Нагадаємо, станом на 24 січня 2023 року на обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО) перебуває майже 5 млн людей. Вони мають можливість скористатися послугами онлайн в застосунку та на порталі Дія.

Зокрема ВПО можуть:

  • отримати довідку ВПО та подати заяву на виплату грошової допомоги на проживання в застосунку Дія. Послугами скористалися понад 1,4 млн людей.
  • змінити місце фактичного проживання ВПО в застосунку Дія. Послугою вже скористалося понад 45 тис. людей, зокрема в період із 01.01.23 по 24.01.23 (включно) - 15 273 осіб.
  • скасувати довідку ВПО в застосунку Дія. Послугою вже скористалося близько 75 тис. людей, зокрема в період із 01.01.23 по 24.01.23 (включно) - 28 833 осіб.

Читайте також