Вже другий банк визнали банкрутом в Україні під час війни

Неплатоспроможним визнано "Банк Січ"
Вже другий банк визнали банкрутом в Україні під час війни
Головний офіс АТ “БАНК СІЧ” Фото: https://www.facebook.com/banksich
10 Серпня 2022, 14:52
читать на русском

Правління Національного банку 9 серпня віднесло ще один банк до категорії неплатоспроможних – банкрутом стала фінустанова "Банк Січ".

Як повідомили в НБУ, банк не виконав вчасно свої зобов’язання перед регулятором за кредитами рефінансу через брак коштів.

Зазначається, що "власники істотної участі АТ "Банк Січ" не вжили дієвих заходів для поліпшення його фінансового стану для забезпечення спроможності виконати у встановлений Договором строк свої зобов’язання перед Національним банком".

Крім того, було взято до уваги, що діяльність АТ "Банк Січ" характеризувалася неякісною системою корпоративного управління, неефективною бізнес-моделлю, здійсненням ризикових операцій, що підтверджується збитковою діяльністю та негативною динамікою нормативів капіталу фінустанови, - йдеться у повідомленні фінрегулятора.

В НБУ зазначають, що кожен вкладник "Банк Січ" отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку, крім випадків, передбачених частиною четвертою статті 26 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 1 липня 2022 року становить 1 229,7 млн грн.

Днями у "Банку Січ" заявляли що 5 серпня фінустанова достроково погасила кредит рефінансування в сумі 3,15 млрд грн, отриманого від Національного банку. У банку заявляють, що мають достатньо ліквідності для забезпечення виконання зобов’язань перед клієнтами та іншими кредиторами.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав виведення "Банку Січ" з ринку та ввів у нього тимчасову адміністрацію строком на один місяць - з 10 серпня по 9 вересня.

Уповноваженою особою ФГВФО з делегування усіх повноважень тимчасового адміністратора "Банку Січ" призначили начальника управління раннього реагування департаменту дистанційного та інспекційного моніторингу діяльності банків Степанець Вікторію.

Нагадаємо, 2 червня 2022 року правління Національного банку України ухвалило рішення віднести АТ "Мегабанк" до категорії неплатоспроможних. "Мегабанк" став першим банком-банкрутом в Україні під час війни.

24 липня Національний банк ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати АТ "Мегабанк".