Вперше в Україні під час війни банк визнано банкрутом

В НБУ назвали АТ "Мегабанк" неплатоспроможним
Головне
Вперше в Україні під час війни банк визнано банкрутом
Мегабанк Фото: https://www.facebook.com/megabank
3 Червня 2022, 12:48
читать на русском

Правління Національного банку України ухвалило рішення про віднесення АТ "Мегабанк" до категорії неплатоспроможних.

Як повідомили в НБУ, причина – неприведення банком своєї діяльності у відповідність із вимогами законодавства, у тому числі нормативно-правових актів НБУ, після віднесення його до категорії проблемних та невиконання банком вимоги Національного банку України щодо усунення порушень нормативно-правових актів України протягом визначеного регулятором строку.

Проблеми в діяльності банку не були спричинені запровадженням воєнного стану. Вони почалися задовго до початку війни. Віднесення АТ "Мегабанк" до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектору України, який сьогодні є стійким та платоспроможним. Адже частка фінустанови становить 0,46% від чистих активів платоспроможних банків, - зазначають у Нацбанку.

Повідомляється, що кожен вкладник АТ "Мегабанк" отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку.

В АТ "Мегабанк" миттєво відреагували на рішення НБУ та оприлюднили заяву акціонера Віктора Суботіна.

Зазначається, що Суботін виступив із відкритим зверненням до народних депутатів України, в якому закликав дати оцінку діям Національного банку України загалом та, зокрема, рішенню визнати "Мегабанк" неплатоспроможним.

За його словами, 25 лютого, на другий день військової агресії рф проти України, НБУ видав понад 50 млрд гривень беззаставного рефінансування комерційним банкам для того, щоб вони вистояли. Протягом ще двох тижнів цю суму було збільшено до 70 млрд гривень.

Але єдиний банк, якому було відмовлено у рефінансуванні, – це "Мегабанк". При тому, що вперше у дні війни НБУ беззаставно видав кредит рефінансування на суму понад 5 млрд гривень російському банку "Альфа-банк", який перебуває під санкціями. Що це означає – мають розібратися правоохоронці, - зазначив Суботін.

Він закликав народних депутатів розібратися з цим питанням та оцінити дії регулятора, які він назвав "катастрофічними".

Читайте також