Ядро Землі почало обертатися в інший бік - вчені

На думку дослідників, земне ядро змінює свій напрямок раз на 35 років
Ядро Землі почало обертатися в інший бік - вчені
Земля (Фото: pexels)
25 Січня 2023, 18:20
читать на русском

Дослідники з Пекінського університету (Китай) заявили, що внутрішнє ядро Землі перестало обертатися в тому ж напрямку, що й сама планета, а можливо, навіть почало обертатися в інший бік.

Про це повідомляє Yahoo News.

Зазначається, що ця "планета всередині планети" на глибині 5000 кілометрів під поверхнею Землі може обертатися незалежно, оскільки плаває в рідкому металевому зовнішньому ядрі.

Автори дослідження Сяодун Сонг й І Ян виявили, що обертання внутрішнього ядра "майже зупинилося приблизно у 2009 році, а потім почало повертатися в протилежному напрямку".

“Ми вважаємо, що внутрішнє ядро обертається відносно поверхні Землі вперед і назад, як гойдалки. Один цикл гойдалки триває приблизно сім десятиліть. Тобто він змінює напрямок приблизно кожні 35 років”, - заявили дослідники.

На їхню думку, раніше ядро змінило напрямок руху на початку 1970-их років, а наступний поворот в його русі відбудеться в середині 2040-их років.

Наразі мало що свідчить про те, що “поведінка” земного ядра сильно впливає на жителів Землі. Проте дослідники вірять в існування фізичних зв’язків між усіма шарами Землі, від внутрішнього ядра до її поверхні.

Нагадаємо, люди надсилають усячину до космосу уже 50 років, починаючи з 1972, коли полетів Pioneer 10. Що ж стосується складних космічних апаратів, які або досягли краю нашої Сонячної системи, або швидко наближаються до нього – то таких у нас 5.

Читайте також

1