Яхту путіна ремонтує фірма, яка обслуговує кораблі країн НАТО

Яхта Vitoria належить до класу мегаяхт (від 70 метрів у довжину). Вартість таких суден досягає сотень мільйонів доларів, щорічне обслуговування - ще кілька десятків мільйонів доларів.
Яхту путіна ремонтує фірма, яка обслуговує кораблі країн НАТО
Володимир Путін / Фото: KREMLIN.RU
21 Листопада 2023, 07:36
читать на русском

Журналісти порахували, скільки яхт має глава Кремля Володимир Путін. Зокрема, з'ясувалося, що у нього "виявилися" два нові судна, причому одне з них ремонтує фірма, яка виконує замовлення країн НАТО.

Про це йдеться у розслідуванні центру "Досьє".

"Дві нові яхти Путіна - це 71-метрова яхта Victoria і 38-метровий човен Orion, що супроводжує її. Тепер загальновідомий флот Путіна становить 10 кораблів", - кажуть розслідувачі.

Яхта Vitoria, згідно з розслідуванням, належить до класу мегаяхт (від 70 метрів у довжину). Вартість таких суден, як кажуть журналісти, досягає сотень мільйонів доларів, щорічне обслуговування - ще кілька десятків мільйонів доларів.

Victoria будували на верфях військового заводу "Севмаш". Вона була закладена у 2005 році та будувалася 14 років. Це була перша спроба збудувати цивільну суперх'яту для Путіна в Росії.

Корпус яхти Victoria спустили на воду у 2013 році та відправили до Італії на верф компанії ISA Yachts. Добудовували її на верфях турецької компанії AES Yachts та спустили на воду у 2019 році.

На Victoria зазвичай ходить, як з'ясували журналісти, Аліна Кабаєва, яку називають імовірною коханкою Путіна, та її оточення. Але зараз Victoria стоїть у Стамбулі на верфях компанії Desan.

"Ця незвичайна фірма, яка виконує не лише цивільні замовлення, а й будує військові кораблі для НАТО і може працювати із секретною документацією Альянсу", - йдеться у розслідуванні.

Нагадаємо, cеред відомих кораблів Путіна - яхта Graceful ("витончена "або" граціозна") довжиною 82 метри, яка була спущена на воду в 2014 році. На ній є басейн, вертолітний майданчик, два поверхи апартаментів, гостьових кают і віталень. Вартість оцінюється в 100 млн доларів.

Крім цього, в Італії була заарештована яхта "Шахерезада", яку теж пов'язують з Путіним. Вона коштує 700 млн доларів.