Як безкоштовно зробити гастроскопію: пояснення МОЗ

З початку року 159 096 пацієнтів безоплатно пройшли діагностику за методом гастроскопії за Програмою медичних гарантій станом на початок серпня. 
Як безкоштовно зробити гастроскопію: пояснення МОЗ
5 Вересня 2023, 21:39

Для успішного лікування захворювань органів травної системи важлива комплексна діагностика шлунково-кишкового тракту та органів системи травлення. Саме тому українці можуть зробити гастроскопію безоплатно.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Езофагогастродуоденоскопія (або гастроскопія) – це обстеження стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки за допомогою спеціального приладу - ендоскопа.

"Гастроскопія дозволяє оглянути внутрішні стінки цих органів, ввести ліки та взяти біоматеріал для дослідження. Дослідження входить до переліку пріоритетних у Програмі медичних гарантій і є безоплатним для пацієнтів у віці понад 50 років", - йдеться у заяві.

Езофагогастродуоденоскопія входить до пріоритетних медичних послуг у Програмі медичних гарантій та є повністю безоплатною для пацієнтів. Щоб скористатися цією послугою, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря.

"У разі виявлення показів лікар скерує пацієнта на таке обстеження та видасть відповідне направлення. Якщо пацієнтові ще не виповнилося 50 років, але лікар вважає необхідним проведення такого дослідження, він видає направлення - і гастроскопія також буде безоплатною. Необхідно буде тільки записатися в медзаклад, який надає амбулаторні послуги за договором із НСЗУ та має відповідне обладнання", - повідомили у МОЗ.

Якщо потреба в гастроскопії виникла під час стаціонарного лікування, то окремо її оплачувати не потрібно, оскільки вартість процедури також покриває НСЗУ.

Нагадаємо, хірургічні операції безоплатні у всіх медзакладах України, які мають відповідний договір із НСЗУ, незалежно від місця реєстрації пацієнта. Анестезія для пацієнтів в Україні є безкоштовною у рамках пакетів Програми медичних гарантій. Анестезія є частиною медичних послуг і має бути надана безоплатно, незалежно від того, чи є процедура плановою, чи невідкладною.

Читайте також