Як і де нотаріально завірити документи українцям у Чехії

Найпростіше завірити документи у пунктах Czech POINT
Як і де нотаріально завірити документи українцям у Чехії
Чехія
11 Січня 2024, 23:59
читать на русском

Українським біженцям у Чехії в організаціях чи установах нерідко доводиться надавати різні документи. Оригінали зазвичай не повертають, тому краще залишати засвідчені копії.

Найпростіше завірити документи у пунктах Czech POINT, які розташовані у поштових відділеннях чи державних установах, повідомляє proukrainu.blesk.cz.

Czech POINT у Чехії – це державний орган, який дає можливість доступу до різноманітних реєстрів, а його співробітники мають право завіряти підписи. Цей інформаційний національний термінал для подачі та засвідчення документів створили, щоб спростити комунікацію людей із державними установами.

Послуги Czech POINT доступні у понад 7100 місцях у Чехії. Найчастіше – у поштових відділеннях, органах місцевого самоврядування, у деяких посольствах.

У цих пунктах можна отримати такі послуги:

  • офіційно засвідчити документи. Чеською мовою "хочу засвідчити документ/підпис/копію" буде "chci ověřit listinu/podpis/kopie";
  • перевести письмові документи в електронну форму та навпаки;
  • отримати eRecept (електронний рецепт) та eOčkování (електронний сертифікат про вакцинацію);
  • отримати інформацію про перебіг справ про адміністративне порушення та подати заяву про початок адміністративного процесу;
  • отримати та засвідчити дані з публічних і непублічних інформаційних реєстрів (оформити витяги з Реєстру підприємців, зареєстрованих у Ліцензійній палаті, з Комерційного реєстру, з Реєстру неплатоспроможних підприємств та організацій, Реєстру судимостей, Кадастру нерухомості, з оцінювання водія за балами, з Кримінального реєстру);

Із собою треба мати документ на підтвердження особи (паспорт, водійське посвідчення чи посвідку про довготривале проживання у Чехії), за потреби довіреність, свідоцтво про народження дитини або рішення суду (у разі законного представника). Також – гроші для оплати послуг.

Нагадаємо, правила надання допомоги українським біженцям у Чехії з 1 липня зазнали змін. Тепер українці з тимчасовим захистом повинні вказувати свої доходи, коли подають заявку на фінансову допомогу.

Читайте також

1