У Чехії почали діяти нові правила виплат для українських біженців: що змінилося

Тепер українці повинні вказувати свої доходи
У Чехії почали діяти нові правила виплат для українських біженців: що змінилося
Республіка Чехія
20 Вересня 2023, 20:42
читать на русском

Правила надання допомоги українським біженцям у Чехії із 1 липня зазнали змін. Тепер українці з тимчасовим захистом повинні вказувати свої доходи, коли подають заявку на фінансову допомогу.

Про це йдеться на сайті proukrainu.blesk.cz.

При подачі онлайн-заявки на призначення фінансової допомоги треба прикріпити виписку з банківського рахунку за попередній календарний місяць. Які кошти слід показувати та які можуть бути наслідки приховування доходів, виданню пояснили у Центрі зайнятості.

Виписка з рахунку потрібна, щоб підтвердити доходи, зазначили в установі. Надати можна і повноцінну довідку, і скриншот, на якому видно повністю пронумеровані сторінки. Виписку можна отримати через інтернет-банкінг або мобільний застосунок банку.

Як зазначили у Центрі зайнятості, при заявці на фінансову допомогу біженці повинні вказувати абсолютно всі прибутки з усіх наявних банківських рахунків. Це стосується рахунків у чеських банках та в банках за кордоном. Враховуються:

  • перекази;
  • нерегулярні грошові надходження;
  • стипендії;
  • пенсії;
  • допомога рідних;
  • інші доходи (наприклад, аліменти).

Водночас при розрахунку фінансової допомоги не беруться до уваги грошова допомога від чеської держави (за попередній місяць) та виплати від UNICEF.

У Центрі зайнятості попередили: якщо виявлять порушення, то людина може потрапити до "чорного списку" клієнтів та втратити право на фінансову допомогу.

Із 1 липня розмір фінансової допомоги українським біженцям вираховується за формулою: розмір виплати, яку просить заявник, плюс витрати на житло, мінус дохід заявника.

Нагадаємо, у європейських країнах розмірковують про підтримку українських біженців, які вирішать повернутися в Україну. Відповідні пропозиції розглядають уряди.

Читайте також

1