Як можна змінити ім`я дитині та що для цього потрібно

Особа, яка досягла 16 років має право вільно змінити своє ім’я за своїм бажанням
Як можна змінити ім`я дитині та що для цього потрібно
Немовлята (Фото: peхels)
6 Січня 2024, 20:39
читать на русском

Ім’я новонародженій дитині присвоюється одночасно з державною реєстрацією її народження. Зареєструвати немовля можна навіть за кордоном.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили,  чи можна змінити ім’я дитині та які особливості цього процесу існують.

Вони пояснили, що відповідно до ст. 7 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 р. дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на ім’я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування.

Схожі принципи закріплені і в українському Сімейному кодексі:

  • Реєстрація народження дитини провадиться органом ДРАЦС з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові (ч.3 ст.144 СК України).
  • Ім’я дитини визначається за згодою батьків.
  • Ім’я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір’ю дитини (ч.1 ст.146 СК України).
  • Дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько (ч.2 ст.146 СК України).

Коли можна змінити ім’я дитині

Відповідь залежить від віку дитини та від низки обставин.

Особа, яка досягла 16 років має право вільно змінити своє ім’я за своїм бажанням (ч. 1 ст. 149 СК України).

Неповнолітня особа від 14 до 16 років має право змінити ім’я за своїм бажанням, проте додатково на це вимагається згода обох батьків (ч. 1 ст. 149 СК України).

До досягнення 14 років, якщо дитина фактично має власне ім’я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, за заявою одного з батьків за їх обопільною згодою (висловленою особисто або подається нотаріальна згода другого з батьків) (п. 2.10 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання).

Юристи зазначили, на практиці часто виникає питання, навіть якщо нема спору між батьками щодо зміни імені дитини, а з якого віку дитини фактично можна скористатися цією нормою, адже часто працівники ДРАЦС кажуть, що варто чекати поки дитина досягне якогось конкретного віку та зможе висловити свою думку (наприклад, 6 років)

Насправді конкретного віку законодавцем не встановлено, проте дійсно, аби ДРАЦС провів реєстрацію зміни імені, батьки дитини мають надати докази того, що дитина має інше власне ім’я, на яке реагує і сприймає його.

Як свідчить судова практика, доказами можуть слугувати письмові висновки викладача дитячого садка, дитячого психолога про те, що дитина відгукується на інше ім’я.

При цьому вік, з якого дитина спроможна асоціювати себе із конкретним ім’ям і реагувати на нього, визначається індивідуально.

Така норма існує, у першу чергу, з метою захисту інтересів дитини, аби не склалася ситуація, що її ім’я бездумно зазнає змін.

Також ім’я можна змінити до досягнення дитині  1 року, у зв’язку з тим, що при державній реєстрації народження дитині присвоєно власне ім’я без урахування побажань обох або одного з батьків.

Насправді це виняткові випадки, наприклад:

  • Ім’я дитини реєструвалося за заявою іншої уповноваженої особи (як приклад, цю процедуру здійснювали не батьки, а бабуся дитини і всупереч побажанням батьків вказала інше імʼя);
  • ДРАЦС не захотів реєструвати запропоноване батьками імʼя, а батьки не сперечалися, аби швидше отримати свідоцтво про народження дитини;
  • один з батьків обрав ім’я дитині без згоди другого тощо.
1