Як оформити добровільні пенсійні внески: пояснення фахівців

Відповідна послуга передбачена на порталі ПФУ
Важливо
Як оформити добровільні пенсійні внески: пояснення фахівців
Пенсіонери Фото: Pexels
4 Квітня 2023, 09:39
читать на русском

Відтепер українські пенсіонери матимуть змогу збільшити розмір своєї пенсії за допомогою добровільних страхових внесків за стаж. Укласти договір щодо цього можна на порталі Пенсійного фонду.

Заступниця керівника Офісу президента Юлія Соколовська розповіла під час брифінгу, що з'явився простий інструмент на порталі Пенсійного фонду, який у декілька кліків оформить страхові внески. Таким чином громадяни України матимуть можливість докупити страховий стаж для майбутньої пенсії.

Такий механізм знадобиться у першу чергу таким категоріям:

  • людям за кордоном, які зараз там працюють, але хочуть отримувати пенсію в Україні;
  • особам передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для пенсії;
  • працівникам, що отримують низькі офіційні доходи. Шляхом добровільних внесків вони можуть збільшити свою майбутню пенсію.

Для того, щоб сплачувати внески, потрібно укласти договір з Пенсійним фондом за допомогою електронного підпису, Дія.Підпис чи системи GOV.ID.

Кожен може визначити скільки та з якою періодичністю може сплачувати внески у Пенсійний фонд.

До прикладу, за договором ви за певний місяць сплатили 2 тисячі гривень. Отже, для застрахованої людини місячний заробіток, який буде враховано під час обчислення пенсії, збільшиться на понад 9 000 гривень.

Як пояснили у Пенсійному фонді, кожні 100 гривень внеску збільшують заробітну плату, яку враховують під час призначення пенсії, майже на 455 гривень.

Нагадаємо, у Пенсійному фонді Україні розповіли, які встановлені мінімальні розміри пенсій по інвалідності військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Читайте також

1