Яку пенсію можуть отримувати вдови військових: пояснення фахівців

Такі жінки можуть претендувати на утримання пенсії з втрати годувальника
Яку пенсію можуть отримувати вдови військових: пояснення фахівців
Перерахунок пенсії (Фото: depositphotos.com)
3 Червня 2023, 18:59
читать на русском

В Україні існує декілька видів пенсій. Одна з них – пенсія у зв’язку з втратою годувальника.

Експерти "Соціальної інформаційної платформи" пояснили, на який розмір пенсії може розраховувати вдова військового пенсіонера.

Вони зазначили, що Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" передбачено призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника в розмірі від 30 до 70 відсотків від заробітку (грошового забезпечення) залежно від обставин загибелі чи смерті годувальника.

Водночас мінімальний розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника за нормами вказаного закону не може бути меншим ніж два визначені законом розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність — на сьогодні це 4186 грн (2093 грн × 2).

Нагадаємо, в Україні військовослужбовці, начальницький і рядовий складу органів внутрішніх справ, поліцейські, які брали участь у бойових діях, можуть претендувати на дострокову пенсію. Це можливо за умови досягнення 55 років для чоловіків та 50 років – жінок. Також ще однією умовою дострокового виходу на пенсію є накопичення відповідного розміру страхового стажу: для чоловіків – не менше 25 років, для жінок – не менше 20 років.

Читайте також

1