Як орда пройшлася: російські "дипломати" розграбували будівлю колишнього генерального консульства Росії у болгарському Русе

Історична будівля у місті Русе виглядає так, нібито там пройшла монгольська орда: росіяни вкрали крани, раковини, кухонне обладнання і навіть навіщось вибили у будівлі дверні рами.
Як орда пройшлася: російські "дипломати" розграбували будівлю колишнього генерального консульства Росії у болгарському Русе
20 Січня 2024, 13:45
читать на русском

Російські "дипломати" шокували болгарів тим, що тотально розграбували будівлю колишнього генерального консульства Росії у місті Русе, звідки виїхали у червні 2022 року після висилки дипломатів-шпигунів. Інспекція виявила, що будівля зазнала страшної шкоди, зокрема росіяни вкрали крани, раковини, кухонне обладнання і навіть навіщось вибили у будівлі дверні рами.

Про це повідомляє болгарське суспільне радіо БНР із посиланням на розповідь автора проєкту будівлі генконсульства, архітектора Венцислава Ільєва. Він вирішив проінспектували будівлю, де жили дипломати.

Генеральне консульство РФ у Болгарії розміщувалося у Русе, там же, де колись було дипломатичне представництво СРСР. Будівля генконсульства належить муніципалітету Русе, який з 1985 року отримує орендну плату за розміщення там дипломатів. У 2022 році Болгарія оголосила про масову висилку російських дипломатів і консульство покинули. Як виявилося – добряче погромивши його перед тим.

"Я вирішив піти й подивитися, що відбувається. Я був здивований, побачивши, що дверних коробок немає, і подумав, що муніципалітет їх зняв. На другому поверсі, де розташовані квартири, все було знято. Де-не-де не вистачало кранів на раковинах… Щоб було зрозуміліше, підсумую – залишаючи Русе, дипломати виривали двері кімнат з ящиками, батареї раковин, ліжка, меблі, кухонне обладнання – все те, що мало кому спало на думку забрати на батьківщину", – розповів шокований Ільєв.

На вандалізм росіян вже відреагував депутат міської ради Русе Деян Герасимов. У коментарі болгарському новинному порталу "24 часа" він закликав створити комісію для вивчення договорів, укладених на оренду будівлі – та чи можна якось відшкодувати збиток.

"Я б порадив Російській Федерації взяти пам'ятник Радянській Армії, що стоїть по сусідству, і забрати його також додому", – обурено сказав він.

Посольство Росії в Болгарії після публікацій про інцидент вирішило "сховати голову у пісок" – там заявили порталу Novini.bg, що нібито нічого не знають про погром у будівлі. Дипломати нібито покинули консульство у липні 2022 року та виїхали звідти без будь-яких зауважень.

"Ми не знаємо, що сталося в будівлі за останні півтора року, це було поза нашим контролем. За стан будівлі відповідають відповідні болгарські служби, і питання з цього приводу слід адресувати їм", – сказано у коментарі.

Нагадаємо, торік напередодні завершення саміту "Росія – Африка" в Петербурзі обікрали одразу трьох учасників форуму. Усі троє звернулися до поліції.

Читайте також

1