Як пережити смерть близьких на війні: поради від ЦЗГ

Не блокуйте прояви болю та негативні емоції, що ви відчуваєте
Як пережити смерть близьких на війні: поради від ЦЗГ
Головний біль (Фото: pexels)
27 Травня 2022, 19:42
читать на русском

Найважливіше, що  потрібно пам'ятати: скорбота – це дуже індивідуальний досвід, тож не існує чітких термінів, за який час маєте пережити біль втрати.

Центр громадського здоров'я надав кілька порад для людей, яким доводиться переживати смерть близької людини.

Для когось процес скорботи вимірюється тижнями чи місяцями, а деякі роками не можуть оговтатися від смерті рідних. Загоєння відбувається поступово. Це природний процес, який не можна прискорити.

Те, як ви сумуєте, залежить від багатьох факторів, зокрема від вашої особистості та стилю подолання, вашого життєвого досвіду, вашої віри та того, наскільки значущою була втрата для вас.

Незалежно від вашого переживання горя, важливо бути терплячим із собою і дозволити процесу розгортатися природним чином, – кажуть у ЦГЗ.

Не блокуйте прояви болю та негативні емоції, що ви відчуваєте. Якщо робити це у довгостроковій перспективі, стає тільки гірше.

Для справжнього зцілення необхідно зіткнутися зі своїм горем і активно з ним боротися.

Пам'ятайте, що сум, страх, самотність, злість або ж навіть ненависть – нормальні реакції на втрату. А сльози і неможливість їх приборкати не означає, що ви слабка людина.

При цьому ті, хто не плачуть, можуть відчувати біль так само глибоко.

Біль неможливо поставити на таймер. Ви – жива людина, і маєте право сумувати, втративши близького. Лише від вас залежить, скільки часу це займе.

Продовжувати життя не означає забути про втрату. Ви можете продовжувати своє життя і зберігати пам’ять про когось або щось, що втратили, як важливу частину себе.

Насправді, коли ми рухаємося по життю, ці спогади можуть стати все більш невід’ємною частиною визначення людей, якими ми є, – кажуть у ЦГЗ.

Визнайте свій біль, не ігноруйте його, і спробуйте прийняти той факт, що горе може викликати багато різних і несподіваних емоцій.

Також важливо усвідомлювати, що не обов'язково сумувати наодинці. Шукайте підтримки віч-на-віч у людей, які люблять і піклуються про вас.

Дбайте про своє фізичне здоров'я та самопочуття, адже це напряму пов'язано з емоційним станом.

Визнайте різницю між горем і депресією, – додали наостанок у Центрі громадського здоров'я.

Нагадаємо, для українців під час війни доступна безплатна медична консультація.

Скористатися порадами лікарів можна через контакт-центр МОЗ 0-800-60-20-19.

У Міністерстві охорони здоров' повідомили, що до контакт-центру залучені медичні працівники таких спеціальностей як: психологи, терапевти, кардіологи, пульмонологи, гінекологи, хірурги та педіатри.

Читайте також

1