Як підготувати до школи майбутнього першокласника: поради психолога

Про школу з майбутніми учнями потрібно розмовляти вже навесні-влітку
Як підготувати до школи майбутнього першокласника: поради психолога
Школярі, школа (фото: УНІАН)
2 Серпня 2023, 20:53
читать на русском

Через військове вторгнення РФ в Україні навчання у школах зазнало деяких змін. Зокрема, не всі школи можуть проводити заняття в очному режимі, тому вони перейшли на онлайн-навчання.

Психологиня Катерина Габрієль розповіла "Суспільному", як психологічно підготувати дитину до школи.

До 1 вересня батьки мають достатньо часу, щоб підготувати до школи майбутнього першокласника. Але потрібно вже почати говорити про школу та проговорювати план дій у різних ситуаціях.

Експертка зазначила, що під час підготовки дитини до школи слід керуватися не лише її інтелектуальними параметрами. Вона наголосила, що важливо враховувати мотиваційний, емоційно-вольовий, соціальний та інші компоненти. Також необхідно обговорити з заходи безпеки. Наприклад, план дій, якщо дитина почує сирену повітряної тривоги.

У психологічному здоров’ї дитини велику роль відіграють батьки. Якщо ви бачите мінімальні зміни у дитині, не лякайтеся та не біжіть на сеанс до психолога.

"Дуже важлива реакція. Якщо батьки б’ють на сполох – це ще більше лякає дитину, вони тоді не довіряють батькам. Ми хочемо довіритися людині, яка може витримати наш страх", – пояснила Габрієль.

Батьки мають придивлятися до поведінки майбутнього першокласника (наприклад, чи не погіршився сон та апетит).

"Якщо батьків щось тривожить, то краще їм звернутись до психолога, щоб поговорити і вирішити, як вийти на контакт до дитини та запросити її до психолога. Це буде дієвіше", – сказала експертка.

Психологиня також радить батькам започаткувати з дитиною певні звички, наприклад, говорити під час чаювання або прогулянки.

"Це не обов’язково має бути п'ятихвилинка, типу сіли і зараз будемо говорити. Нехай це буде ритуал і під час дружньої, відвертої та щирої розмови дитина буде з вами ділитися, її напруження буде спадати і буде зменшуватись", – роз'яснила вона.

Нагадаємо, київські школи розпочали прийом документів у перші класи вже 27 березня.

Читайте також

1