Як учневі повернутися до української школи після проживання за кордоном

Діти та їхні батьки переживають, що після повернення до своїх українських закладів освіти оцінки учням не зарахують
Важливо
Як учневі повернутися до української школи після проживання за кордоном
Школярі (фото: УНІАН(
26 Грудня 2022, 18:31
читать на русском

Понад 2 мільйони українських дітей через війну змушені вчитися у закордонних закладах освіти. При цьому більшість із них паралельно продовжує здобуття освіти в українських школах.

Про це повідомляє НУШ.

Так, школярі, які перебувають за кордоном, обов'язково повинні відвідувати місцеві школи. Натомість діти та їхні батьки переживають, що після повернення до своїх українських закладів освіти оцінки учням не зарахують.

Аби не покинути навчання в українській школі, дітям-біженцям запропонували обрати із таких форматів навчання:

  • дистанційна форма – якщо вона передбачена в школі, де навчалася дитина до переїзду;
  • екстернат – самостійне і у прискореному режимі опанування навчальної програми;
  • сімейна форма – навчання дитини організовують батьки, а учень проходить підсумкове оцінювання та атестацію.

Якщо дитина через війну виїхала за кордон, то з української школи її не виключать, заявляли у МОН.

Як зараховуватимуть оцінки

Якщо батьки подавали заяву про відрахування дитини з української школи, після повернення з-за кордону їм треба буде подавати ще одну про зарахування. Так:

  • якщо дитина отримає документ про завершення за кордоном 9 чи 11 класу, їй потрібно звернутися в державний інформаційно-іміджевий центр МОН. В установі мають підтвердити сертифікат і рівень знань школяра;
  • учням інших класів, які завершили навчання, школа може надати довідку про предмети та теми, які вивчали, та оцінювання.

Спеціальної форми цієї довідки не передбачили. Однак чим більше даних про навчання дитини міститиме документ, тим краще.

Як бути із предметами, які не вивчали за кордоном

Ті предмети, які дитина не вивчала у закордонній школі (українська мова, література, історія України), вона має опанувати самостійно або з допомогою своїх вчителів. Згодом учень має пройти оцінювання із цих предметів. Опісля педагогічна рада вирішить, чи переводити дитину у наступний клас.

Усі інші оцінки із закордонної школи зарахують. Однак вчителі також дивитимуться, які теми вивчили учні, адже українська та іноземні навчальні програми різняться. При цьому до уваги варто брати тільки ті теми, які в українській школі вивчалися у відповідному класі.

Якщо в інформаційній довідці зі школи за кордоном немає уточнень щодо вивчених тем, батьки мають попросити іноземний заклад освіти їх надати.

Нагадаємо, команда українських розробників з віртуальної школи Unicorn School створили перший у світі мобільний застосунок для смартфонів та планшетів, що дозволяє продовжувати навчатись навіть під час блекауту.

1