Як почистити котел до зими: поради фахівців

Важливо дотримуватися правил експлуатації котла та своєчасно викликати фахівців
Як почистити котел до зими: поради фахівців
1 Листопада 2023, 23:57
читать на русском

Українці вже розпочали підготовку до зими, оскільки вона може виявитися важкою. Для цього вони роблять запас продуктів, купують генератори та павербанки та утеплюють оселю.

Видання Факти ICTV розповіло, як потрібно підготувати котел до зими.

Як почистити котел

Якщо у квартирі або будинку встановлений газовий котел, то його потрібно правильно підготувати до зими. Зокрема, необхідно самостійно почистити датчики, які розташовані ззовні приладу.

Також варто звернути увагу на загальний стан обладнання. Якщо на датчику тяги накопичився пил та бруд – його вже потрібно чистити. Тому необхідно знімати деталі й обов’язково перевірити його працездатність. Якщо там є сліди сажі – слід звернути увагу на димохід.

Для цього можна скористатися старою сухою зубною щіткою. З її допомогою варто прочистити й сіточку запальника. До неї також можна дістатися, не розбираючи котла. Саме вона часто забивається пилом, порушує працездатність автоматики. Її треба добре вичистити, аби отвори були відкриті.

Таке чищення має допомогти котлу працювати більш безпечно та ефективно. Аби це перевірити, достатньо увімкнути його в режимі запалювання й поглянути на вогник. Він має горіти достатньо потужно й при цьому обов’язково бути блакитного кольору.

Необхідно перевірити тягу. Якщо піднести руку в місце, де розташований датчик тяги зворотний, не повинно відчуватися гаряче повітря. Якщо ви відчуваєте гаряче повітря – порушена тяга в димоході. У такому випадку необхідно звернутися до спеціаліста.

Що впливає на ефективність роботи котла

Важливо дотримуватися правил експлуатації котла та своєчасно викликати фахівців.

Поверхневе чищення котла можна робити самостійно, але втручатися у внутрішню роботу обладнання не можна. Якщо ж ви розберете котел самостійно й газівники це виявлять – це можуть кваліфікувати як несанкціоноване втручання в роботу газового обладнання.

За таку діяльність можуть перекрити газ. Тому для повної чистки котла краще все ж звертатися до газівників. Залежно від стану та режиму експлуатації обладнання комплексну чистку проводять кожні 3-5 років.

У найпоширеніших випадках газівники просто чистять форсунку та пальники котла від бруду та іржі. Якщо котел забитий ще й сажею, це свідчило б про порушення тяги та роботи котла загалом.

У такому разі є небезпека появи чадного газу. Саме тому так важливо вчасно чистити пальники. Якщо вони забиваються павутинням, сміттям, порушується змішування повітря і газу. Щойно пропорція порушилася – зразу починає утворюватися сажа.

За декілька тижнів вони забиваються сажею від низу до верху. Після очищення та збирання котла потрібно провести перевірку. А далі ним можна спокійно користуватися.

Читайте також