Як правильно обрати роутер для максимально ефективної роботи

Існує безліч характеристик, які потрібно враховувати при виборі роутера
Як правильно обрати роутер для максимально ефективної роботи
27 Січня 2023, 20:45
читать на русском

Якісний маршрутизатор Wi-Fi має вирішальне значення для швидкого та надійного підключення до інтернету, але спроба вибрати оптимальний може бути складною та виснажливою.

УНІАН розповів про нюанси, на які слід звернути увагу при виборі.

Існує безліч характеристик, які потрібно враховувати при виборі роутера. Вони допоможуть поліпшити якість підключення до інтернету, й загалом зроблять експлуатацію ефективнішою.

Визначтеся з типом WAN-порту

Той момент, де не можна прогадати. Це перша характеристика, на яку варто звернути увагу при покупці роутера. Саме від WAN-порту залежить, чи буде пристрій працювати з вашим провайдером.

Існують наступні формати: DSL (підключає через телефонну лінію) і Ethernet (для роботи через спеціальні канали провайдера). Деякі більш дорогі роутери, підтримують відразу кілька форматів, але вони зустрічаються дуже рідко.

Перевірте сумісність з провайдером

Якщо ви вже вирішили, з яким провайдером бажаєте працювати, потрібно уточнити у них, для яких роутерів доступні їх мережі. У деяких випадках технології підключення є специфічними, тому всі нюанси потрібно уточнювати заздалегідь.

Виберіть кількість і тип LAN‑портів

Це роз'єми, до яких підключаються інші пристрої (ПК, консолі, телевізори) – загалом ті, які вимагають стабільного доступу до мережі через провід. Такий спосіб підключення характеризується вищою швидкістю, яка не залежить від відстані та перешкод.

Врахуйте стандарти Wi-Fi

На сьогодні, найбільш поширеними є 802.11n, 802.11ac, 802.11ax..

Перший варіант досить архаїчний і підтримує лише швидкість до 600 Мб/с.

Другий, найактуальніший, використовується в більшості роутерів, підтримує швидкість до 6,77 Гбіт/с.

Третій варіант – найбільш "просунутий" і підтримує швидкість до 9,6 Гбіт/c.

Важливо врахувати, що реальні показники відрізняються від максимальних і залежать від багатьох зовнішніх факторів.

Перевірте підтримувану кількість діапазонів Wi-Fi

Деякі роутери можуть підтримувати одночасно кілька Wi-Fi мереж. Як правило, моделі розподіляють дані між діапазонами 2,4 ГГц і 5 ГГц. Перший є ідеальним для смартфонів і офісної техніки для роботи з офісними програмами. Другий використовується для "важкого" контенту, наприклад, відео та гри.

Наявність USB-порту буде плюсом

Ця особливість дозволяє підключати до роутера додаткові пристрої та віддалений доступ. Також з нею буде можливість підключення до інтернету в тому випадку, коли кабель відмовився працювати. Тобто, через USB‑порт можна під'єднати накопичувач або бездротовий модем.

Читайте також

1