Як правильно викликати швидку допомогу: інструкція від НСЗУ

За неправдивий виклик швидкої можна отримати штраф
Важливо
Як правильно викликати швидку допомогу: інструкція від НСЗУ
Швидка медична допомога (фото: УНІАН)
3 Травня 2023, 22:44
читать на русском

В Україні екстрена медична допомога входить до Програми медичних гарантій та є безоплатною. Попри війну, бригади екстреної медичної допомоги виїжджають на виклики та рятують пацієнтів. Медичні працівники екстренки працюють цілодобово.

У Національній службі здоров'я України (НСЗУ) розповіли, як правильно викликати "швидку" та що потрібно повідомити диспетчеру.

В Україні викликати швидку медичну допомогу можна за номером 103. Диспетчеру, який відповість на дзвінок, необхідно повідомити всю інформацію про стан здоров'я людини, яка потребує допомоги.

"Не можна приховувати ані симптоми, ані іншу важливу інформацію. Наприклад, якщо до пацієнта з підозрою на інсульт викликають швидку, обов’язково потрібно повідомити про підвищену температуру, якщо вона є. Також не можна перебільшувати наявні симптоми з метою, щоб диспетчер прийняв виклик. Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб  тягне за собою накладення штрафу", – наголосили у НСЗУ.

При виклику "швидкої" необхідно:

Назвати прізвище, стать, вік людини, яка потребує невідкладної медичної  допомоги. Якщо це незнайома людина, необхідно вказати стать і орієнтовний вік. Також треба повідомити, хто і з якого номера телефону викликає бригаду ЕМД.

Максимально точно описати скарги та стан людини. Якщо знаєте напевне, то вкажіть причину виникнення невідкладного стану. Наприклад: впав із другого поверху; вибух на виробництві тощо.

Відповідати на всі уточнюючі питання диспетчера. Необхідно зберігати спокій під час розмови з диспетчером. Це скоротить час розмови та дасть можливість пришвидшити прибуття бригади швидкої допомоги.

Чітко виконувати всі вказівки диспетчера під час розмови та під час очікування на бригаду.

Називати точну адресу виклику: район, населений пункт, вулицю, номер будинку,  квартири,  поверх, код домофона і номер під'їзду. Якщо місцеперебування  вулиці або будинку  невідомі,  необхідно уточнити  шляхи  під'їзду  до адреси або місця випадку та його загальновідомі орієнтири.

За можливості забезпечити бригаді ЕМД  безперешкодний  доступ  до пацієнта. Якщо ситуація дозволяє, можна зустріти "швидку" на вулиці, щоб лікарі не витрачали час на пошук квартири.

Якщо в оселі є домашні тварини, то їх треба закрити в окремій кімнаті чи вольєрі. Це стосується будь-яких тварин,  які можуть ускладнити  надання  меддопомоги  пацієнту.

Підготувати паспорт та медичну документацію пацієнта. Якщо знадобиться госпіталізація, документи необхідно передати медикам у лікарні.

Нагадаємо, оперативно-диспетчерська служба працює без перебоїв і дзвінки на "103" приймаються у всіх регіонах України. У разі відключення електроенергії диспетчерські продовжують працювати завдяки генераторам.

Водночас якщо громадяни не можуть додзвонитись на "103" через перебої зі зв’язком з боку безпосередньо мобільних операторів, то у такому разі українцям радять скористатися:

  • стаціонарним зв’язком,
  • регіональними мобільними інтернет-додатками,
  • екстреним набором на телефоні.

Читайте також