Як ставляться українці до російської мови: опитування

Соціологи зафіксували зростання рівня мовної самоідентифікації українців
Важливо
Як ставляться українці до російської мови: опитування
Головний прапор України Фото: скріншот з відео на сторінці Кличка у Фейсбуці
25 Березня 2022, 14:55
читать на русском

Все більше українців переходять на українську мову та все більше громадян вважають, що другої державної російської не має бути.

Це з'ясували соціологи з "Рейтингу", які провели опитування щодо мовного питання.

За даними дослідників, відбувається зростання кількості тих, хто вважає українську мову рідною: з 57% у 2012 році до 76% у 2022 році. Російська за 10 років втратила з 42 до 20%.

У цій динаміці слід звернути увагу на наступні тенденції. Перше: помітні зміни у мовній самоідентифікації відбулися між 2012-2016 роками. Одними із ключових причин стали а) реакція суспільства на експерименти тодішньої влади у мовній політиці; б) події Революції Гідності; та в) агресія росії проти України у 2014 році та тимчасова окупація Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей. Друге: позитивна динаміка у самоідентифікації відбулася шляхом зміни ставлення до української мови у центрі, а також на півдні та сході країни, - кажуть вони.

У "Рейтингу" констатували також стале зменшення російськомовного сегмента українців: у 2012 таких респондентів було близько 40%, наприкінці 2021 – 26%, а на початку війни – 18%.

Соціологи кажуть, що дві третини тих, хто користується двома мовами у побуті, готові найближчим часом перейти виключно на українську. Серед російськомовних таких - третина.

Також з'ясувалося, що більшість громадян (83%) за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні:

У мирний час за надання статусу державної російській мові традиційно виступали мешканці півдня та сходу. Але навіть у цих регіонах таких було лише третина, а сьогодні їх кількість зменшилась майже вдвічі.

Провівши це дослідження, соціологи дійшли кількох цікавих висновків:

  • Рівень мовної самоідентифікації українців стабільно зростає.
  • Перехід на українську у побуті відбувається еволюційно.
  • "Мовна проблема" та намагання розпочинати дискусії навколо цієї теми не мають підтримки у більшої частини населення.

Читайте також