Кількість україномових людей зростає - філолог

Українська мова стає популярною в різних суспільних сферах
Ексклюзив
Кількість україномових людей зростає - філолог
Жінка у вишиванці Фото: УНІАН
13 Листопада 2021, 13:36
читать на русском

Кількість людей, які повсякденно спілкуються українською мовою, зростає. Зокрема, державною мовою широко спілкується молодь.

Про це розповів кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і прикладної лінгвістики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Різник ексклюзивно для Парламент.UA.

Мова живе, поки живі її носії, а розвивається тоді, коли число цих носіїв зростає. Зараз кількість тих, хто повсякденно спілкується українською мовою, не зменшується, а росте. А головне – нею широко спілкується молодь, - сказав філолог.

За його словами, розвиток мови гарантує її державний статус та обов'язкове вивчення у школі. Також українська мова стає більш популярною у різних суспільних сферах. Проте в деяких регіонах України упродовж десятиліть мова не підтримувалась і штучно обмежувалась.

Потрібні час і клопітка й послідовна державна політика, щоб повернути в міста й села Харківщини, Запоріжжя, Одещини і прилеглих до них країв мову, яка ще кілька десятиліть тому широко там побутувала, - додав Сергій Різник.

Нагадаємо, народний депутат від фракції "Слуга народу" Георгій Мазурашу вважає, що в Україні повинна бути одна державна мова - українська.

Читайте також

1