Як світ підтримує Україну: санкції, мітинги, розрив стосунків з Росією

Повідомляється також про акції протесту у Росії, людей заарештовує поліція
Головне
Як світ підтримує Україну: санкції, мітинги, розрив стосунків з Росією
Антивоєнний мітинг в Росії
24 Лютого 2022, 18:23
читать на русском

У багатьох країнах Європи, а також у містах Росії проходять масові акції проти війни з Україною.

Про це повідомляють світові ЗМІ.

Як пише видання "ОВД-Інфо", в Росії поліція почала затримувати демонстрантів. Так, в Москві затримана правозахисниця Марина Литвинович, яка раніше закликала співгромадян ввечері 24 лютого вийти на центральні площі своїх міст на антивоєнні акції. Затримання відбулося на виході з будинку, сказала сама Литвинович. За словами жінки, її відвезли в ОВС "Міщанський".

Крім того, в російській столиці були затримані кілька активістів, що вийшли з антивоєнними плакатами на Пушкінську площу, до будівлі МЗС РФ і метро "Бауманська", передає Правозахисний портал "ОВД-Інфо". За його відомостями, мінімум двоє осіб затримані і в Санкт-Петербурзі.

Тим часом в Хабаровську поліцейські затримали активіста з плакатом " Путін, геть з України!", повідомляє Sota.Vision. Поліція послалася на постанову керівництва регіону по боротьбі з коронавірусною інфекцією. А в Іркутську затримано одного з чотирьох учасників одиночних пікетів, вказує видання "Медіазона".

В Єкатеринбурзі у відділення поліції доставлені п'ятеро учасників одиночних пікетів, передає Znak.com. За даними онлан-видання 66.ru, на них складають протоколи про порушення порядку проведення мітингу.

За оцінкою правозахисників "ОВС-Інфо", вже як мінімум 150 осіб затримали на акціях проти війни.

Група російських інтелектуалів та письменників виступила на підтримку України. Ось текст їхнього звернення до росіян.

Співвітчизники!

Початок війни Росії проти України – це ганьба.

Це наша ганьба, але, на жаль, нести відповідальність за нього доведеться ще й нашим дітям, поколінням зовсім юних росіян, які ще не народилися. Ми не хочемо, щоб наші діти жили в країні-агресорі, щоб вони соромилися того, що їхня армія напала на сусідню незалежну державу. Ми закликаємо всіх громадян Росії сказати ні цій війні.

Ми не віримо в те, що незалежна Україна становить загрозу Росії чи будь-якій іншій державі. Ми не віримо у заяви Володимира Путіна про те, що український народ перебуває під владою “нацистів” і потребує того, щоб його “звільняли”.

Ми вимагаємо припинити цю війну.

Борис Акунін, письменник

Дмитро Биков, письменник

Іван Вирипаєв, драматург

Дмитро Глуховський, письменник

Михайло Зигар, письменник

Володимир Мірзоєв, режисер

Дмитро Муратов, журналіст, лауреат Нобелівської премії

Леонід Парфьонов, журналіст

Ірина Прохорова, видавець

Володимир Сорокін, письменник

Чулпан Хаматова, актриса, народна артистка Росії

Андрій Хржановський, режисер, народний артист Росії

Ілля Хржановський, режисер

Свій внесок у боротьбу з агресією роблять також дипломатичні та консульські установи, а також банки. Так Раффайзен банк "Аваль" заблокував усі рахунки росіян і білорусів.

Латвія та Чехія припинили видачу віз росіянам.

Японія заявила про припинення авіасполучення з Москвою.

О 19 годині за Києвом очікується виступ президента США Джо Байдена та запровадження другого пакету санкцій проти Росії. Про посилення санкцій заявили також в ЄС.

У країнах ЄС заявили про готовність прийняти усіх біженців з України. Зокрема пункти для біженців уже розгорнули в Польщі та Чехії.

Польща готова приймати тисяч поранених з України у 120 шпиталях по всій країні. Санітарний потяг може забирати постраждалих з польсько-українського кордону.

Про це заявив глава МОЗ Польщі Адам Недзельський: "Ми оцінюємо, що зможемо прийняти кілька тисяч пацієнтів – поранених в результаті воєнних дій, зокрема і важко поранених”.

Він повідомив, що готується санітарний потяг з обслуговуючим персоналом і медичним обладнанням для транспортування поранених: "Він забиратиме поранених з кордону з Україною. Ці дії ми робимо з нуля, до цього це ще не використовувалося в Польщі".

Нагадаємо, у ніч на 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про військову операцію в Україні. Росія одразу почала обстрілювати різні об'єкти по всій Україні, у тому числі у Києві, Одесі та Харкові. Міноборони Росії стверджувало, що не завдає ударів по містах, а знищує лише військові об'єкти, хоча їхні заяви не відповідали дійсності.

Президент Володимир Зеленський зранку 24 лютого запровадив воєнний стан на всій території країни.

1