Як українцям записати дитину до школи в Польщі

Українській дитині для того, щоб продовжити освіту у польській школі не потрібне знання мови
Як українцям записати дитину до школи в Польщі
Школа (фото: picabu)
8 Травня 2024, 20:47
читать на русском

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох українців виїхати за кордон. Деякі з них отримали тимчасовий захист у Польщі. Серед них є діти дошкільного віку.

Видання «Visit Ukraine.Today» розповіло, як українцям записати дитину до школи у Польщі у 2024 році. Там нагадали, що система обовʼязкової освіти у Польщі охоплює дітей у віці від 7 до 18 років. Вона поділяється на початкову і середню та здобувається безкоштовно.

Загальна кількість років навчання в школі в Україні визначає, в якому класі початкової чи середньої школи ваша дитина продовжить навчання. Тобто, якщо учень навчався в початковій школі в Україні, то в Польщі він має продовжити початкову освіту в класі, що відповідає українському.

Тривалість навчання в Україні та клас до якого дитина піде у Польщі буде зʼясовано на підставі документів або заяви.

Чи потрібно українським дітям знати польську мову, щоб піти до школи

Українській дитині для того, щоб продовжити освіту у польській школі не потрібне знання мови. Для учнів, які недостатньо володіють польською мовою, школа організовує додаткові безкоштовні уроки польської. У школі також створюються підготовчі факультативи.

Хто може записати дитину до школи у Польщі

Згідно з польським законодавством, записати дитину до школи у Польщі може один з батьків або законних опікунів дитини, тобто особа, якій судом довірено піклування про дитину.

Якщо ж учню вже виповнилось 18 років, він має право вступати до старшої школи самостійно.

Як записати дитину до школи у Польщі

Батькам необхідно обрати школу, до якої вони планують записати дитину. Перелік закладів освіти доступний у Реєстрі шкіл та навчальних закладів. Також, щоб обрати заклад, Ви можете звернутись до муніципалітету за місцем проживання чи безпосередньо до закладу освіти.

Підготуйте необхідний пакет документів: PESEL, паспорт (за наявності) або свідоцтво про народження дитини, договір про проживання, інформація про успішність дитини тощо. Це лише рекомендований перелік документів. Зазвичай українських дітей записують до польських шкіл і без більшості з них, а лише з паспортом і заявою від одного із батьків.

Відвідайте навчальний заклад та подайте заяву про прийняття дитини до обраної школи. Також це можна зробити в режимі онлайн.

Як подати заявку до польської школи онлайн

Звернутись до школи також можна онлайн, для цього знайдіть сайт і контакти школи в мережі. Фахівці все ж таки рекомендують звертатись саме онлайн, написавши на електронну пошту школи, бо так в разі відмови, вона буде офіційно зафіксована і роз’яснена.

Звернення може бути оформлене наступним чином:

«Я, (Ім’я Прізвище одного з батьків), мати (батько) (Ім’я Прізвище дитини), яка навчалась в Україні у … класі, у зв’язку з воєнними діями в Україні, проживаємо в Польщі. Просимо розглянути прийняття моєї дитини до вашої школи».

Головний документ, який знадобиться, щоб записати дитину в польську школу в режимі онлайн – це Profil zaufany (довірений профіль). Зазвичай батьки його отримують після того, як легально оформлять своє перебування у Польщі. Саме за допомогою Profil zaufany ви зможете зробити онлайн-підтвердження своєї особи, що безпосередньо буде необхідно, коли ви вирішите віддати дитину до школи.

Нагадаємо, міністерство освіти Польщі готує законопроєкт, яким зобов’яжуть усіх українських дітей, які у статусі біженців перебувають у Польщі, із 1 вересня навчатись у місцевих школах. Для них у школах спеціально додадуть уроки української мови.