Як українським льотчикам вдається збивати російські ракети у повітрі

Українським льотчикам надзвичайно важко виявити ці ракети
Як українським льотчикам вдається збивати російські ракети у повітрі
Ракетний удар / Фото: Associated Press
20 Червня 2022, 20:46
читать на русском

Не лише системи протиповітряної оборони можуть збивати російські крилаті ракети, але й льотчики авіації Повітряних сил ЗСУ.

Про це йдеться у матеріалі офіційного видання Міноборони України Армія Inform.

На прикладі російських крилатих ракет, запущених з акваторії Каспійського моря, розповіли, як це вдається льотчикам їх збивати.

Так, запуск ракет (зазвичай зі стратегічних бомбардувальників РФ) фіксується, визначається напрямок польоту, що має наслідком вмикання сирен повітряної тривоги одночасно в багатьох областях України.

Для льотчиків однієї з бригад ПС ЗСУ цей запуск означав виліт на перехоплення. Чергова зміна перебувала на одному з оперативних аеродромів. Почувши команду, пілоти злетіли парою.

Відразу увімкнули РЛС-ки. У літаку їх дві: одна — це радіолокаційний прицільний комплекс, що реагує на об’єкти, друга — квантова оптико-локаційна станція, що реагує на тепловий шлейф, - йдеться у матеріалі.

Як пояснили у Повітряних силах ЗСУ, українські літаки озброєні ракетами з напівактивними головками самонаведення, які суттєво поступаються за своїми характеристиками сучасним аналогам НАТО, та й ракетам росіян.

За допомогою РЛС російські крилаті ракети виявити надзвичайно важко, тим більше на землі, оскільки вони летять на дуже малій висоті та мають малу відбивальну поверхню.

Але з огляду на те, що ракети "Калібр", Х-101, Х-59 і Х-555 оснащені звичайними реактивними двоконтурними двигунами, вони залишають у повітрі тепловий слід, розповідають представники Повітряних сил.

Льотчики бачать цей слід за допомогою квантової оптико-локаційної станції та атакують ракетами класу "повітря-повітря".

Від початку повномасштабного російського вторгнення повітряно-космічні війська РФ завдавали ударів по об’єктах України ракетами Х-555 та Х-101 (дальність їхнього пуску 2 тис. км та 5,5 тис. км зі стратегічних літаків Ту-95МС та Ту-160).

Але запаси цих дорогих ракет стали потроху вичерпуватися. Їхнє застосування зі стратегічних літаків теж затратне. Тому з початку квітня росіяни почали застосовувати крилаті ракети Х-59МК2 із літаків оперативно-тактичної авіації.

Офіцер-інструктор ЗСУ пояснив, що на початку війни українським льотчикам провели заняття, розповіли та показали на тренажерах, що треба враховувати під час перехоплення крилатих ракет. Результатів довго чекати не довелося — лише за кілька днів українським пілотам вдалося перехопити одну з них і знищити.

Використанням крилатих ракет проти цивільної інфраструктури, руйнування будинків, залізничних колій, заводів росіяни наслідують своїх попередників — нацистів Гітлера. У червні 1944 році нацисти почали бомбардування Лондона та інших міст Великої Британії крилатими ракетами "Фау-1" (V-1 (Vergeltungswaffe Eins). Тоді ж уперше британські льотчики-винищувачі Королівських ВПС почали знищувати їх у повітрі, - йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, що військовий експерт Олег Жданов пояснив, чому системи протиповітряної оборони не завжди збиває ракети, якими росія бомбардує Київ.

1