Як виїхати за кордон з "білим квитком": пояснення юриста

Перетнути державний кордон з метою виїзду до ЄС можуть лише чоловіки, які належать до категорії "непридатні до військової служби, зняті з військового обліку".
Як виїхати за кордон з "білим квитком": пояснення юриста
Прикордонник фото: пресслужба ДПСУ
29 Листопада 2023, 18:48
читать на русском

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан у зв'язку з військовою агресією Росії проти нашої країни. Під час мобілізації військовозобов'язані не можуть залишати Україну та виїжджати за кордон. І навіть у разі наявності так званого "білого квитка" – не все так просто.

Адвокат Ігор Ясько розповів виданню Новини.LIVE, як можуть виїхати за межі України непридатні до військової служби та зняті з військового обліку.

Три категорії "білого квитка"

За словами експерта, умовна назва "білий квиток" поєднує одразу три категорії:

  • Обмежено придатні до військової служби
  • Непридатні до військової служби у мирний час, але обмежено придатні у воєнний час
  • Непридатні до військової служби, зняті з військового обліку

"Чоловіки з відмітками у військово-обліковому документі "обмежено придатні до військової служби" або "непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час" можливості виїхати за кордон не мають", - наголошує адвокат.

Хто з "білим квитком" може виїхати за кордон

Перетнути державний кордон з метою виїзду до ЄС можуть лише чоловіки, які належать до останньої категорії - "непридатні до військової служби, зняті з військового обліку".

Однак такої позначки у військово-обліковому документі буде замало. Для виїзду за кордон потрібно буде отримати додаткові документи.

"На сайті ДПСУ зазначено, що така позначка у військово-обліковому документі не підтверджує ні інвалідність, ні непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров'я, а отже, потрібно отримати додаткові документи. Остаточне рішення прийматиметься в пункті пропуску представниками ДПСУ за результатами вивчення всіх документів та з'ясування всіх обставин та фактів", - пояснив Ясько.

Які документи можуть знадобитися

Висновок лікарської комісії, згідно з яким особу було визнано непридатною до військової служби

Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, військовий квиток, у якому має бути зазначено висновок ВЛК про виключення з обліку за станом здоров'я з посиланням на відповідний пункт наказу

Довідка до акту огляду, посвідчення, що підтверджує статус особи з інвалідністю

Пенсійне посвідчення, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, де зазначено групу та причину інвалідності та/або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю тощо.

Нагадаємо, Верховна Рада України посилила правила, згідно з якими військовозобов'язаним надається відстрочка від мобілізації. Норму було проголосовано у законопроєкті №9342 про доплати та відпустки для військових.

Читайте також

1