Як війна в Україні впливає на клімат - експертка озвучила наслідки

Війна в Україні чинить руйнівний вплив на екологію й навіть здатна змінювати погоду
Як війна в Україні впливає на клімат - експертка озвучила наслідки
Наслідки урагану Фото: Associated Press
19 Серпня 2022, 13:49
читать на русском

Війна в Україні чинить фатальний вплив на екологію. На приклад, окислення опадів може викликати кислотні дощі, а масштабні викиди сажі - "чорні" дощі, коли краплі матимуть сірий відтінок.

Доктор географічних наук і провідна наукова співробітниця Інституту геофізики ім. Серафима Суботіна НАН України Світлана Бойченко розповіла в інтерв'ю "НВ", що вплив активних бойових дій на навколишнє середовище є багатокомпонентним.

Бойченко зазначила, що продукти детонації ракет і снарядів викидаються в атмосферу, причому в певних регіонах, таких як схід та південь України, постійно й багаторазово.

Пожежі, спричинені вибухами, створюють шкідливі продукти горіння. Наприклад, при загорянні складів БК це окиси азоту, важкі метали та газові сполуки. Також пожежі відбуваються в природних екосистемах і на сільськогосподарських угіддях (підпал полів, лісів), що призводить до додаткових викидів газово-аерозольних домішок і сажі, - сказала вона.

Також Бойченко попереджає, що через активність літаків і важкої техніки, що працює на дизельному паливі, в атмосферу потрапляють викиди газів, у тому числі парникових.

Сюди додаються ґрунтові аерозольні частинки, які утворюються внаслідок вибухів, піднімаються в атмосферу й турбулентними потоками можуть переноситися на різні відстані. В результаті в атмосфері можуть утворитися шкідливі сполуки або руйнуватися корисні, - пояснила кліматологиня.

Все це, за словами експертки, провокує метеорологічні, погодні та кліматичні наслідки.

Перші – це зміна оптичних і фізико-хімічних характеристик атмосфери, тобто її замутнення й утворення додаткових газоаерозольних речовин. Наприклад, у результаті викидів OH руйнується тропосферний озон, який працює з парниковими газами, – розповіла Бойченко.

Такі викиди впливають погоду. Газово-аерозольні домішки, продукти горіння і ґрунтові частинки, наприклад, можуть бути ядрами конденсації. Це призводить до збільшення хмарності, опадів і повторюваності грозових явищ.

Вплив цих продуктів горіння триває від кількох годин до кількох тижнів, а далі вони вимиваються з атмосфери. Але обстріли на території України зараз відбуваються постійно й весь час постачають ці частки в атмосферу, а отже, процес викидів пролонгується на місяці, - зробила висновок кліматологиня.

Нагадаємо, що синоптики пообіцяли українцям нестійку погоду цими вихідними, 12 та 14 серпня.

Читайте також

1