Як вступити до українського вишу із закордонним документом про освіту

Атестат про шкільну освіту, отриманий за кордоном. потрібно визнати в Україні протягом року
Як вступити до українського вишу із закордонним документом про освіту
НМТ (Фото: НУШ)
29 Квітня 2023, 16:01
читать на русском

Зареєструватися на Національний мультипредметний тест можна з будь-яким набором документів, у разі вступу до вишу з закордонним атестатом документ потрібно буде визнати в України впродовж року.

Про це сказав заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Реєструватися на НМТ можна з будь-яким набором документів, тобто це може бути і паспорт, і навіть ідентифікаційний код - це для тих осіб зроблено, які на тимчасово окупованих територіях або у яких, можливо, документи втрачено. Якщо випускник закінчив школу, наприклад, у Польщі, у нього є польський документ про освіту, то після вступу до закладу вищої освіти України протягом одного року можна подати на визнання до ДП "Інформаційно-іміджевий центр" свій атестат про повну загальну середню освіту, його визнати - і жодних проблем не буде", - зазначив посадовець.

Вітренко також зазначив, що за останніми статистичними даними, для складання НМТ зареєструвалися 243 тисячі абітурієнтів, із них 220 тисяч в Україні і майже 23 тисячі – за кордоном.

Реєстрація учасників НМТ і Україна та за кордоном триватиме до 3 травня 2023 року.

Нагадаємо, НМТ міститиме завдання з трьох предметів. Два обов'язкові – українська мова, математика – та один предмет на вибір – історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, фізика, хімія. На складання тесту абітурієнти матимуть 180 хвилин. Учасники НМТ можуть самі розподіляти час між блоками.

У МОН запланували дві сесії НМТ – 2023: основну і додаткову. Основна відбудеться у червні, додаткова – у червні – липні. Участь у додатковій сесії можуть взяти ті абітурієнти, які через поважні причини не могли складати тести під час основної.

Тести випускники складатимуть у спеціально обладнаних комп'ютерних аудиторіях навчальних закладів – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ). Їх створять як в Україні, так і в деяких країнах за кордоном.

Реєстрація на НМТ – 2023 відбудеться у квітні. Підтвердження участі у тесті та остаточний вибір місця проходження НМТ запланували на травень. Вступна кампанія у виші запланована на липень – серпень.

Читайте також

1