Як зареєструвати дитину за кордоном: пояснення Мінреінтеграції

Зареєструвати малюка можна у диппредставництвах і консульствах
Як зареєструвати дитину за кордоном: пояснення Мінреінтеграції
Немовля (Фото: picabu)
11 Січня 2023, 09:18
читать на русском

Через військову агресію РФ багато українців були змушені виїхати за кордон. Серед них є і вагітні жінки. За кордоном державну реєстрацію народження дитини проводять дипломатичні представництва та консульські установи України.

У Мінреінтеграції розповіли, як зареєструвати народження дитини за кордоном.

Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов’язані подати не пізніше 1 місяця з дня народження дитини. Для цього необхідна письмова або усна заява батьків чи одного з них надається до дипломатичного представництва або консульської установи України за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків.

У разі неможливості проведення батьками, реєстрацію можуть здійснити родичі дитини.

Після заяви батьків дитини або інших осіб консул проводить реєстрацію народження дитини з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Які документи треба пред’явити для реєстрації дитини:

  • Документ медичного закладу про народження дитини або довідку від лікаря, який надавав допомогу при пологах.
  • Паспорт або інші документи, що посвідчують особи батьків (одного з батьків).
  • Документ, який є підставою для внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства).

У Мінреінтеграції наголосили, що реєстрація народження, а також видача свідоцтва про реєстрацію цього акта цивільного стану проводиться без стягнення консульського збору.

Нагадаємо, під час війни в Україні стали популярними зокрема імена Стефанія, Джавеліна та Байрактар. Також у народі придумують нові імена: на це впливають події, люди, популярні предмети і технології. Старовинні імена знову відроджуються, адже, як відомо, нове – це добре забуте старе.

Читайте також