Як зберегти продукти у випадку тривалих відключень світла

Рекомендується запастися продуктами, що не потребують холодильника
Як зберегти продукти у випадку тривалих відключень світла
Холодильник
13 Квітня 2024, 20:11
читать на русском

Під час віялових та аварійних відключень електрики зберігання продуктів свіжими стає актуальним як ніколи.

Фахівці МОЗ надали поради, які допоможуть зберегти продукти придатними до вживання.

Температура у вашому холодильнику не має бути нижчою за +4 градуси. Краще, якщо нижче. А у морозильній камері – не вище -4 градусів.

Лід допоможе підтримувати оптимальну температуру. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4 градуси або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.

Якщо відключення електрики триває понад 4 години, тримайте дверцята холодильника та морозилки закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними:

  • до 4 годин у холодильнику,
  • 48 годин у повній морозилці,
  • 24 годин у напівпорожній морозилці.

Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.

Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви щодо придатності продуктів, краще все ж таки викинути. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.

Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду.

Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 градусів або нижче.

Заздалегідь підготуйтеся та зробіть запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання. Хліб, печиво, бублики, консерви тощо вважають продуктами, що не потребують особливих умов зберігання.

Віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).

Готуйте страви на один прийом їжі, щоб не зберігати їх тривалий час.

Надавайте перевагу тим продуктам, що найменше втрачають якість без холодильника. Продукти також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.

Нагадаємо, при частих проблемах зі світлом у домі чи дачі слід подумати про придбання резервного генератора електропостачання. Автономна електростанція легко зможе виручити на якийсь час, поки світло не ввімкнуть назад. Найголовніше, на що потрібно звернути увагу при виборі генератора, це потужність. Якщо ви включите щось, що перевищує потужність генератора, наприклад, одночасно електрочайник і бойлер або обігрівач, він просто заглухне. Також слід дивитися на тип палива, ККД та вимоги до експлуатації.

Читайте також

1