Яка тривалість відпустки педпрацівників та сума матеріальної допомоги під час воєнного стану

Педпрацівники мають право на матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки
Яка тривалість відпустки педпрацівників та сума матеріальної допомоги під час воєнного стану
Вчитель (Фото: pexels)
16 Червня 2022, 15:32
читать на русском

Педагогічні працівники під час дії воєнного стану можуть взяти відпустку у розмірі 24 календарних днів. Вони мають право на матеріальну допомогу на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу.

Про це повідомляє Державна служба України з питань праці (Держпраці), пише РБК-Україна.

Тривалість щорічної відпустки педпрацівників

Відповідно до статті 6 закону України "Про відпустки", педагогічним працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому постановою Кабінету міністрів України від 14.04.1997 № 346.

Відповідно до Порядку педагогічним працівникам закладів освіти та навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів щорічна основна відпустка повної тривалості у перший та наступні роки надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Графік надання відпусток педагогічним працівникам складається з урахуванням можливості проведення регулярних консультацій для учнів, складання іспитів якими перенесено на осінь.

Водночас частину щорічної основної відпустки можуть замінити грошовою компенсацією за можливості забезпечення їх у відповідний період роботою. Тривалість такої відпустки не повинна бути менша ніж 24 календарних дні.

Таким чином, оскільки відповідно до статті 12 законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні, залишок основної щорічної відпустки може бути замінено грошовою компенсацією, в тому числі при звільненні, або він може бути наданий в інший канікулярний період, - зазначається у роз'ясненні.

Розмір матеріальної допомоги

Також педпрацівники мають право на матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки під час дії воєнного стану.

Як передбачає стаття 57 закону України "Про освіту", держава забезпечує педагогічним і науково-педагогічним працівникам, зокрема, виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

Чинне законодавство не передбачає скасування зазначеної норми під час воєнного стану, - йдеться в роз'ясненні.

Нагадаємо, що міністр освіти і науки Сергій Шкарлет закликав українських педагогів не працювати на окупанта, а викладати онлайн. Так він прокоментував продовження навчального року росіянами у Маріуполі.