Яке церковне свято 15 вересня та кого привітати з днем ангела

В народі день було прийнято називати Гусятником
Важливо
Яке церковне свято 15 вересня та кого привітати з днем ангела
Церква
15 Вересня 2023, 07:05
читать на русском

Сьогодні, 15 вересня, за новим церковним календарем вшановують пам'ять святого великомученика Микиту Готфського. У народному календарі - Микита Гусятник.

Як відомо, він прийняв хрещення та почав проповідувати християнство серед своїх одноплемінників готфів. Микита не раз відкривав у гріхах правителя Атанаріха, який підтримував язичництво. За це його врешті заарештували, піддали тортурам. Язичники намагалися змусити Микиту зректися Господа, але зазнали поразки. Зрештою чоловіка засудили до смерті через спалення. Однак Бог захистив тіло проповідника. Пізніше мощі великомученика Микити перенесли до Константинополя.

Святого вшановують 15 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем його згадують 28 вересня.

Свято 15 вересня за старим стилем - день пам'яті мученика Маманта і святого Іоанна пісника, патріарха Константинопольського.

Прикмети 15 вересня

  • В лісі багато мурашників — зима буде холодною.
  • Низькі хмари - до негоди.
  • Ясно - осінь буде теплою, дощитиме – сухою.
  • Надворі ясна погода — день буде вітряним;
  • Високо летять гусаки — весною буде повноводдя;
  • Гусаки піднімають лапи — прийдуть холоди.

В народі день було прийнято називати Гусятником. Оскільки саме в цей період починали різати гусей, яких ціле літо відгодовували на зиму.

Що не можна робити 15 вересня

  • У цей день категорично забороняється скаржитися на долю, інакше з бідами потім не вдасться впоратися ще довго.
  • Не можна погано поводитися з тваринами, бити їх і ображати.
  • Не починайте ніяких нових справ, це до провалу і невдач.
  • Не надягайте яскравий одяг, щоб не привернути до себе пристріт.
  • Жінкам краще не ходити в ліс.

Іменини сьогодні святкують

Анатолій, Антон, Богдан, Василь, Віктор, Володимир, Герман, Юхим, Іван, Ксенія, Леонід, Михайло, Микола, Павло, Петро, Серафима, Степан, Федір, Федот, Пилип, Юліан.

Що ще святкують

15 вересня в Україні і світі святкують Міжнародний день демократії. Головна мета цього свята полягає в тому, що привернути увагу людей, наскільки цінними для кожного з нас є свобода думки та дотримання прав людини. Ініціатором створення події стала Генеральна асамблея ООН, а запровадили свято 2007 року. Вперше демократія як форма правління з'явилася в Давній Греції. Грецький філософ Аристотель також виокремив в своїх працях монархію і аристократію.

А ще 15 вересня День народження Google. Саме цього дня 1997 року двоє студентів Стенфорду подали заявку на реєстрацію домену "google.com". Назва у них виникла зовсім випадково. Один з них відтворив на папері математичний термін "googol", але зробив помилку в слові. Є ще одна версія походження назви. За нею вона трактується як "йти дивитися" від з'єднання двох слів "go" і "ogle".

Нагадаємо, що полярний вихор може призвести до значних погодних впливів на деякі частини Північної Америки та Європи. Перші прогнози погоди на зиму 2023-2024 відповідні: на нас чекають сніг і низька температура повітря.

Читайте також

1