Зима в Україні буде холодною та сніжною: метеорологи зробили перші прогнози

Полярний вихор вже формується і досягне своєї максимальної сили в листопаді та грудні
Важливо
Зима в Україні буде холодною та сніжною: метеорологи зробили перші прогнози
Погода зимою
13 Вересня 2023, 15:29
читать на русском

Полярний вихор може призвести до значних погодних впливів на деякі частини Північної Америки та Європи. Перші прогнози погоди на зиму 2023-2024 відповідні: на нас чекають сніг і низька температура повітря.

Про це повідомляє сервіс severe-weather.

Що таке полярний вихор?

Восени полярні регіони починають остигати через зменшення кута нахилу Сонця, отримуючи мінімальну кількість сонячної енергії. Навпаки, регіони південніше продовжують отримувати достатньо сонячного світла. Ця різка різниця температур між полюсами і субтропічними районами призводить до утворення циркуляції низького тиску, відомої як полярний вихор. Ця циркуляція простягається від земної поверхні до верхніх шарів атмосфери.

Сильний полярний вихор передбачає сильну полярну циркуляцію, яка зазвичай містить прохолодніше повітря в полярних регіонах, що призводить до більш м'яких умов у США та Європі. І навпаки, слабкий полярний вихор означає, що більш холодне арктичне повітря не обмежене і може затікати в США та Європу, що призводить до більш прохолодних умов.

На Північному полюсі вже розпочався процес охолодження, який традиційно починається в серпні і посилюється восени.

Вчені кажуть, що 2023-го є ймовірність колапсу полярного вихору. Це призведе до погодних впливів по всій Північній півкулі - можливий викид холоднішого арктичного повітря до Європи і США.

Як повідомляється, цей потенційний колапс, який часто спостерігається у грудні та січні, може призвести до значних змін погоди в січні 2024 року.

Погода в Україні

Цієї осені очікується підвищення кількості опадів. Про це розповіла кліматолог і співробітниця Інституту геофізики імені Суботіна НАН України Світлана Бойченко.

"Цього року на тлі характерних температурних тенденцій, очікується підвищення кількості опадів восени, а особливо - в листопаді", - попередила Бойченко.

За її даними, в Україні існує тенденція до підвищення температури повітря у вересні та листопаді. Водночас у жовтні - буде без змін.

А тим часом на Україну вже йдуть дощі та грози. Опади накриють країну атмосферним фронтом у другій половині тижня, 14-17 вересня.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Православна церква України переходить на новий церковний календар. Це означає, що всі неперехідні свята відзначатимемо за новоюліанським стилем - на 13 днів раніше. На перший місяць осені припадає кілька важливих дат.

Читайте також