Які процедури та аналізи можна отримати в поліклініці безкоштовно: консультація МОЗ

Внутрішньо переміщеним особам для отримання первинної медичної допомоги декларація не потрібна
Які процедури та аналізи можна отримати в поліклініці безкоштовно: консультація МОЗ
Лікар (Фото: pexels)
5 Листопада 2022, 12:20

Якщо у вас укладено декларацію з сімейним лікарем, то ви маєте право отримати безкоштовно низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів. Так, у кабінеті лікар може оглянути пацієнта, провести скринінг на певні захворювання, зробити швидкі випробування на інфекційні захворювання.

Про це повідомляє МОЗ України.

Безкоштовно можна пройти:

  • інструментальну діагностику: електрокардіографію, пікфлуометрію (пікову швидкість видиху для оцінки дихальної системи), отоофтальмоскопію, вимірювання гостроти зору;
  • скринінг на наявність розладів психіки та поведінки;
  • виявлення індивідуального ризику інфекційних та неінфекційних захворювань: туберкульозу, ВІЛ, вірусних гепатитів, серцево-судинних, хронічних респіраторних, онкологічних, діабету тощо;
  • ранне виявлення ВІЛ, туберкульозу, гепатитів, інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Також у пакет первинної медичної допомоги входять такі аналізи:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • загальний холестерин;
  • глюкоза крові.

Для проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення на аналіз та направляє пацієнта до лабораторії. Пробірку для аналізу крові, рукавички, шприц, спиртову серветку/вату/спирт тощо пацієнт не повинен оплачувати додатково.

Усі витратні матеріали входять у вартість послуг, що оплачуються за договором Національної служби здоров’я України. При необхідності сімейний лікар може направити пацієнта інші аналізи, потрібні йому за станом здоров’я, або залучити до лікування лікаря іншої спеціалізації.

Нагадаємо, в Україні ветерани війни та члени їхніх родин мають право на безоплатну психологічну реабілітацію. Щоб отримати психологічну реабілітацію, потрібно або мати направлення сімейного лікаря, терапевта чи лікуючого лікаря, або самостійно звернутися до надавача послуг з психологічної реабілітації.

Читайте також

1